SAD će dobiti nacionalnog direktora za borbu protiv terorizma

Američki predsjednik George W. Bush zatražio je u ponedjeljak od Kongresa da uspostavi dužnost nacionalnog obavještajnog direktora za borbu protiv terorizma kojeg će osobno imenovati.

"Danas od Kongresa tražim da utemelji dužnost nacionalnog obavještajnog direktora", rekao je Bush novinarima u Bijeloj kući.

Novog dužnosnika, precizirao je, imenovat će sam američki predsjednik, uz prethodno mišljenje i pristanak Senata, a s njime će se izravno konzultirati u svim pitanjima koja se odnose na rad obavještajnih službi i terorizam.

Bush je također najavio osnivanje Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma koji će koordinirati radom 15-ak različitih obavještajnih agencija.

"Nacionalni obavještajni direktor bit će glavni predsjednikov savjetnik za obavještajne djelatnosti i nadzirat će i koordinirati rad obavještajnih službi na nacionalnoj razini i u inozemstvu", rekao je Bush.

Naglasio je da novi dužnosnik neće zamijeniti direktora CIA-e, a neće biti ni dio njegova kabineta niti imati ured u Bijeloj kući, čime se, kako se doznaje, želi izbjeći politizacija nove dužnosti.

Najavljene promjene dio su reformi američkog obavještajnog sustava koje je preporučila komisija koja je istraživala terorističke napade na SAD 11. rujna 2001. godine u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

(Hina) xzt ymaš

Pročitajte više