SAD će razmotriti priznavanje prijeratnih iračkih ugovora o nafti

U POKUŠAJU pridobivanja saveznica, SAD će razmotriti priznavanje ugovora koje je sklopila vlada Sadama Huseina u skladu s UN-ovim programom nafta za hranu ako Vijeće sigurnosti ukine sankcije Iraku, izjavili su u petak diplomati.

Taj je prijedlog iznio američki veleposlanik John Negroponte tijekom sastanka članica Vijeća sigurnosti i glavnog tajnika UN-a Kofija Annana u četvrtak. Tvrtkama čiji su ugovori bili odobreni i financirani prema programu u vrijednosti od više milijardi dolara bila bi isplaćena odšteta.

Negroponte je rekao da konačna odluka još nije donesena. Međutim, njegova izjava daje naslutiti da Washington ozbiljno razmišlja o tome da pridobije potporu zemalja kao što je Rusija, koja je imala niz sporazuma o nafti i robi s Irakom prije rata, izjavili su izaslanici.

Washington želi da Vijeće sigurnosti, koje je odbilo odobriti američko-britansku invaziju na Irak, usvoji rezoluciju kojom bi se ukinule sve sankcije, osim embarga na oružje.

Eventualno priznavanje prošlih ugovora bilo bi uključeno u rezoluciju koja bi mogla biti usvojena do 3. lipnja kada se ponovno razmatra program nafta za hranu.

Pročitajte više