SAD ĆE STVORITI SIGURNOSNU POSTROJBU U IRAKU

Sjedinjene Države će u Iraku poduprijeti stvaranje paravojnih snaga koje će voditi Iračani, kako bi se suprotstavila sve učestalijim napadima iračkih snaga otpora, piše u srijedu The Washington Post.

Američki upravitelj Iraka, Paul Bremer odlučio je uvjetno podržati stvaranje paravojnih snaga koje će se sastojati od ranijih pripadnika iračkih službi sigurnosti i pripadnika partijske milicije, piše list pozivajući se na američke i iračke dužnosnike.

Bremerovi uvjeti su da se pripadnici postrojbe pažljivo provjere, da dobiju policijsku, a ne vojnu obuku, da se riješe pitanja zapovjedništva i kontrole s američkim snagama te da snage ne mogu rasti preko nekoliko tisuća.

Vijeće za privremenu upravu Iraka želi da postrojba uključuje i obavještajnu postrojbu te da ima široke ovlasti za provođenje racija i ispitivanje osumnjičenih, piše The Washington Post.

Vijeće je u utorak u pismu zamolilo predsjednika Busha da mu da više ovlasti za bavljenje sigurnosnim pitanjima navodeći kako su Iračani za to osposobljeniji od drugih.

"Molimo Vas gospodine predsjedniče da prenesete više ovlasti na Iračane, kako bi mogli voditi svoje vlastite poslove i boriti se protiv snaga zla koje nastoje destabilizirati Irak", napisao je u Jalal Talabani, trenutni predsjedavajući Vijeća, u pismu sućuti predsjedniku Bushu povodom smrti 16 američkih vojnika u raketnom napadu na helikopter.

(Hina) sl sb

Pročitajte više