SAD do danas nisu od Hrvatske zatražile dozvolu za prelet zrakoplova

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE do danas još nisu zatražile od Hrvatske dozvolu preleta za svoje civilne transportere, kazala je danas za Hinu pomoćnica ministrice obrane Jelena Grčić-Polić.

Pojasnila je da SAD trebaju zatražiti dozvolu za svaki let kroz hrvatski zračni prostor te da se letovi u praksi najavljuju unaprijed 48 sati, a najmanje 24 sata.

Hrvatska Vlada je na sjednici 26. veljače odobrila Sjedinjenim Državama, u okviru njihovih priprema za vojnu intervenciju u Iraku, korištenje hrvatskog zračnog prostora za potrebe preleta, slijetanja i punjenja gorivom civilnih transportnih zrakoplova u hrvatskim zračnim lukama.

Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i veza zadužen za zračni promet Boris Smrečki za Hinu je izjavio da će američki i saveznički civilni transporteri za eventualnu opskrbu gorivom koristiti dvije hrvatske zračne luke - u Splitu i Puli.

Naveo je da će dvije zračne luke biti dovoljne jer se ne očekuje veliki broj preleta savezničkih zrakoplova i dodao da punjenje gorivom traje oko jedan sat.

To je čisto tehničko slijetanje koje neće izazvati nikakve teškoće zračnim lukama, jer i sada se tako radi kod dugih letova, primjerice za Australiju, objašnjava Smrečki.

Dodao je da putnici iz zrakoplova nemaju dozvolu izlaska nego se zrakoplov prizemljuje isključivo zbog punjenja gorivom ili eventualnog popravka.

Preleti američkih civilnih transportera u slučaju rata u Iraku neće utjecati na normalno odvijanje zračnog prometa u Republici Hrvatskoj, jer su sukladni procedurama Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO, priopćila je danas Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe spremna je postupiti sukladno odluci hrvatske Vlade od 26. veljače ove godine, a u svom postupanju će se rukovoditi ICAO i EUROCONTROL principima.

Pročitajte više