SAD i Hrvatska održat će bilateralne vojne konzultacije

IZASLANSTVO američkog ministarstva obrane posjetit će idući tjedan Zagreb kako bi s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovaralo, među ostalim, o jačanju bilateralne vojne suradnje i o suradnji hrvatskih oružanih snaga s NATO-om, priopćilo je u petak američko veleposlanstvo u Zagrebu.

 Prema priopćenju, američko izaslanstvo predvodit će zamjenica pomoćnika ministra obrane za Euroaziju Mira Ricardel, a s hrvatske će strane u razgovorima sudjelovati predstavnici Ministarstva obrane, Oružanih snaga, te drugih ključnih ministarstva. Konzultacije će se održati u utorak u Ministarstvu obrane.

Predmet cjelodnevnih sastanaka bit će, kaže se u priopćenju, jačanje američko-hrvatske bilateralne vojne suradnje i povećanje interoperabilnosti hrvatskih oružanih snaga s NATO-om, a razgovarat će se o obrambenoj politici, vojnoj reformi i modernizaciji, kao i o suzbijanju širenja oružja za masovno uništenje i pograničnoj sigurnosti. U američkom će izaslanstvu biti i predstavnici američkog Združenog stožera, Zapovjedništva američkih snaga za Europu i regionalnih vojnih zapovjedništava.

Očekuje se da će se zamjenica pomoćnika ministra obrane Ricardel tijekom posjeta susresti i s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, predsjednikom Vlade Ivicom Račanom, ministricom obrane Željkom Antunović, te načelnikom glavnog stožera OS RH generalom Josipom Lucićem, te s njima razgovarati o pitanjima bilateralne vojne suradnje, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više