SAD i Kina dogovorile suradnju na "duge pruge"

DVODNEVNI američko-kineski razgovori završili su s nekoliko konkretnih dogovora, iako se obje strane nadaju da će povezanost između viših dužnosnika pomoći u daljnjem zajedničkom radu oko rješavanja najvećih svjetskih problema.

Kako prenose strane agencije, američka državna tajnica, Hillary Clinton, prilikom sastanka je istaknula da će iskrena rasprava o nizu tema biti odlučujuća za izgradnju temelja na kojima će zemlje dogovarati buduće razmirice i surađivati oko svjetske krize. "Polaganje temelja možda ne rezultira trenutnim konkretnim dostignućima, ali svaki je korak dobra investicija", rekla je Clinton.

Suradnički odnosi

Odnosi SAD-a i Kine trenutno se mogu opisati kao suradnički, a prethodila su im razdoblja dubokih razdora oko razlike u naoružanju, trgovini i ljudskim pravima. No, čini se da je ta rana zacijelila budući da su kineski dužnosnici jučer najavili slanje svog kolege u SAD na razgovore još ove godine te su izrazili zadovoljstvo ukoliko će svoje američke kolege moći pozdraviti i u Kini.
Wang Guangya, zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova, rekao je da su okupljeni dužnosnici potrošili puno vremena na raspravu o načinima poboljšanja američko-kineskih veza. Poboljšani vojni kontakt će, smatra, povećati povjerenje i umanjiti sumnje. Također je upozorio da bi SAD trebao na odgovarajući način riješiti pitanje Tajvana i ne ponavljati svoje krive odluke, poput prošlogodišnje, kada je prodao oružje samoupravnom otoku kojeg Kina smatra svojim teritorijem.

Kada je riječ o gospodarstvu, obje su zemlje pokušale riješiti nesuglasice oko trgovine, valuta i klimatskih promjena, dok se Kina obvezala na rad prema američkom cilju: ojačati domaći rast kako bi smanjila izvoz u SAD.

Pročitajte više