SAD I PAKISTAN TREBAJU JAČATI LJUDSKA PRAVA - HRW

Američki i pakistanski predsjednik bi na summitu idućeg tjedna trebali razgovarati o demokratskim reformama i prekidu kršenja ljudskih prava u Pakistanu te reformi američkih zakona uvedenih nakon terorističkih napada 11. rujna koji krše prava neameričkih državljana, preporučila je u subotu američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch. L

Uoči njihovog summita 24. lipnja u Camp Davidu, HRW je u zasebnim pismima pozvao američkog predsjednika Georgea W. Busha i pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa da ljudska prava stave na prvo mjesto svojega dnevnog reda.

"Bush ima jedinstvenu poziciju da utječe na Musharrafa oko pakistanskih slabosti u poštivanju ljudskih prava", rekao je Brad Adams, direktor odjela za Aziju u HRW-u. "A general Musharraf treba pitati predsjednika Busha o ilegalnim pritvaranjima u Guantanamu i imigracijskoj politici nakon 11. rujna koja krši ljudska prava neameričkih državljana".

HRW optužuje Musharrafa da je nakon dolaska na vlast 1999. dramatično ojačao svoju vlast i ulogu vojske te smanjio ovlasti demokratski izabrane vlasti. HRW upozorava na mučenje, zlostavljanje i progon onih koji se protive ovim samovoljnim promjenama pakistanskog ustava i ušutkavanje političke oporbe.

HRW, organizacija za zaštitu ljudskih prava iz New Yorka, pozvala je Musharrafa da sa svoje strane propita Busha o pravnom statusu zatočenika u Guantanamu, među kojima je i oko stotinu Pakistanaca.

"Zatočenici Guantanama su iščeznuli u crnoj rupi američkog pravnog sustava", rekao je Adams.

(Hina) sl dj

Pročitajte više