SAD i Rusija razmjenjuju špijune



RUSIJA I SAD proveli su najveću razmjenu špijuna od Hladnog rata. Deset ruskih agenata uhićenih nakon desetogodišnje istrage FBI-a koja je pokazala da su se infiltrirali u svakodnevni život u predgrađu deportirani su u Rusiju u zamjenu za četvero ljudi koji su osuđeni za izdaju Rusije Zapadu.

Ruski špijuni krenuli su u Moskvu iz New Yorka nekoliko sati nakon što su u sudnici priznali kazneno djelo zavjere, te nakon što ih je sudac osudio na vrijeme već provedeno u pritvoru i naredio njihovu deportaciju iz zemlje, rekao je jedan pravosudni djelatnik koji je zatražio anonimnost.

Dvostruka egzistencija

Špijuni su prošli tjedan uhićeni na sjeverozapadu SAD-a. Optuženi su da su se uvukli u svakodnevni američki život, a istodobno vodili dvostruku egzistenciju, s lažnim putovnicama, lažnim imenima, tajnim riječima, nevidljivom tintom i enkriptiranim radio uređajima. Neki su radili kao računovođe, neki kao trgovci nekretninama, a jedna od špijunki kao kolumnistica za novine na španjolskom jeziku.

Glavni državni odvjetnik Eric Holder rekao je kako je "izvanredni slučaj" zahtijevao godine rada, "a danas postignuti dogovor pruža uspješan rasplet za SAD i njegove interese". Predstojnik predsjednikovog ureda Rahm Emanuel rekao je da je Barack Obama znao za istragu, odluku o uhićenjima i razmjenu s Rusijom.

Brzo provedena razmjena

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je predsjednički dekret kojim je pomilovao četiri strana špijuna, kako bi mogli biti razmijenjeni sa špijunima u SAD-u. Aleksandar Zaporožki, Genarij Vasiljenko, Sergej Skripal i Igor Sutjagin pomilovani su, javile su ruske agencije. Sutjagin je bivši analitičar, Skripal bivši brigadir u ruskoj vojno obavještajnoj službi, a Zaporožki bivši brigadir u ruskoj stranoj obavještajnoj službi.

S obje strane se može čuti kako je brzi dogovor oko razmjene špijuna dokaz poboljšanih diplomatskih odnosa dvije zemlje. Amerikanci su ipak, govore izvori iz visokih krugova, uhićenjem špijuna pokazali svim zemljama kako neće trpjeti takve operacije na vlastitom tlu.

Deset špijuna, koji su imali jako malo vremena za pristanak na razmjenu, nisu tijekom sudskog ročišta dali nikakve podatke o tome kakve su točno informacije skupljali. Pomoćnik državnog odvjetnika Michael Farbiarz, koji je vodio tužiteljski tim, rekao je kako su ruski dužnosnici više puta posjetili optuženike u pritvoru, te je tražio da se navede da niti jedno od priznanja nije bilo isforsirano do ruske strane.

Pročitajte više