SAD i Rusija smanjuju nuklearno naoružanje

SAD I RUSIJA su nadomak sporazuma o nuklearnom razoružanju. Sporazum bi trebao ograničiti njihove nuklearne arsenale na najmanje jednu četvrtinu sadašnje zalihe.

Predsjednici Barack Obama i Dimitrij Medvedev su se u Kopenhagenu nakon sastanka na vrhu o klimatskim promjenama dogovorili oko većine pojedinosti koje dosad nisu bile usklađene.

Novi sporazum bi trebao zamijeniti stari iz 1991. godine. Novi Sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja (START) obvezuje Rusiju i SAD da broj strateških nuklearnih glava smanje s 2200 na 1600, te broj strateških bombardera i projektila baziranih na kopnenim rampama na 800.

Američki predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Barack Obama nada se da će nakon START-a započeti i druga faza u kojoj će se dvije zemlje dogovoriti o smanjenju broja nuklearnih glava na 1000. Nada se i pristupanju drugih zemalja koje imaju veće nuklearne arsenale, kao što su Kina, Francuska i Velika Britanija pregovorima o smanjenu nuklearnog naoružanja, pišu strani mediji.

Pročitajte više