SAD i talibani sporazum potpisuju 29. veljače

Foto: Epa

SAD i talibani potpisat će sporazum 29. veljače, po završetku sedmodnevne "redukcije nasilja" u Afganistanu, objavili su danas američki i talibanski dužnosnici. 

Sporazum bi mogao predstavljati šansu za mir i povlačenje tisuća američkih vojnika koji se nalaze u zemlji otkad su 2001. snage predvođene SAD-om zbacile talibane s vlasti.

Prethodni pokušaji pregovaranja mirovnog sporazuma zaustavljeni su zbog napada talibana na međunarodne snage. Posljednji se na američku vojnu bazu dogodio u prosincu. 

Redukcija nasilja započet će u ponoć

Redukcija nasilja koju će nadzirati afganistanske i međunarodne snage te talibani započet će danas u ponoć, potvrdio je na televiziji afganistanski predsjednik Ašraf Gani. 

U pisanim uputama talibana, koje su proslijeđene i novinarima, svim borcima se zabranjuje kretanje u područjima koja kontroliraju afganistanska vlada i međunarodne snage. 

SAD i talibani razgovarali su o političkom rješenju i smanjenju američke prisutnosti u regiji, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo. Pozvao je sve Afganistance da "iskoriste ovaj trenutak". 

Obje strane će također dogovoriti oslobađanje zatvorenika, rekao je glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid. 

Najavu pozdravio NATO

Sporazum u Dohi potpisat će predstavnici talibana i američki specijalni izaslanik Zalmay Khalilzad, koji vodi pregovarački tim SAD-a, rekao je novinarima visoki dužnosnik State Departmenta. Američki predsjednik Donald Trump, koji je obećao zaustaviti "beskrajne ratove" u pokušaju osvajanja novog mandata u studenom, dugo pokušava povući američke vojnike iz zemlje. 

U Afganistanu se nalazi 16.000 vojnika NATO-a. NATO je pozdravio najavu i dogovor o redukciji nasilja opisao ključnim testom spremnosti talibana da doprinesu miru.

Pročitajte više