SAD JAČA KRITERIJE ZA TERORISTE DA IZBJEGNE MALTRETIRANJE

Sjedinjene Države namjeravaju poboljšati kriterije za identificiranje i zatvaranje osumnjičenih za terorizam kako bi izbjegle ponavljanje lošeg postupanja prema ilegalnim imigrantima, piše u petak The New York Times.

Dužnosnici u američkim službama za provedbu zakona namjeravaju uvesti strukturalne promjene koje je preporučio glavni inspektor ministarstva pravosuđa u svojem nedavnom izvješću u kojem je otkrio niz nedostataka u borbi protiv terorizma nakon napada 11. rujna, piše list pozivajući se na američke dužnosnike.

Glavni inspektor Glenn Fine je u svom izvješću napisao kako je samo nekoliko od 762 ilegalna imigranta uhićenih u Sjedinjenim Državama nakon 11. rujna imalo jesne veze s terorizmom, ali su mnogi od njih mjesecima držani u zatvoru u teškim uvjetima, često bez pristupa odvjetniku, a neki od njih i fizički i psihički zlostavljani.

Izvješće je natuknulo kako su američke vlasti uhitile mnoge od ilegalnih emigranata, većinom s Bliskog istoka, sasvim slučajno, u prometu ili anonimnim dojavama, a da nije postojala nikakva veza s terorizmom.

Preporuke bi mogle izmijeniti način na koji se vrši istraga nad ilegalnim imigrantima osumnjičenima za terorizam, te njihovo uhićenje i zatvaranje.

Među 12 preporuka koje su dužnosnici rekli da su ih spremni usvojiti su razvijanje jasnijih kriterija za određivanje koji su ilegalni imigranti sumnjivi zbog terorizma, poboljšavanje uvjeta za pritvaranje te uvjeta za one u zatvoru, a ovlasti za puštanje iz pritvora dale bi se ne FBI-aju nego američkim dužnosnicima za imigraciju, piše The New York Times.

Ilegalni emigranti u zatvoru "neće se više automatski smatrati slučajem od posebnog interesa samo što pohađaju istu letačku školu ili su prijavljeni u istom uredu za vozače kao i jedan od otmičara zrakoplova", navodi list riječi visokog dužnosnika za imigraciju.

Zagovornici prava imigranata smatraju, međutim, da čak i ove preporuke ne idu dovoljno daleko kao bi osigurale ilegalnim imigrantima pristup odvjetniku, sudski nadzor i odgovarajuće uvjete u zatvoru.

Pročitajte više