SAD je najveći svjetski izvoznik oružja, a ova mnogoljudna sila se najviše i najbrže naoružava

Ilustracija: 123rf

TRGOVINA oružjem u svijetu u konstantnom je rastu od 2004. godine, a u  posljednjih deset godina porasla je za 14 posto, objavio je Međunarodni institut za mirovna istraživanja iz Stockholma (SIPRI)

Šest od deset najvećih svjetskih uvoznika dolazi s područja Azije i Oceanije. Indija je uvjerljivo prvi uvoznik oružja u svijetu s 14% uvoznog tržišta. Značajne količine oružja iz ovog područja uvoze i Kina, Australija, Pakistan, Vijetnam i Južna Koreja.

Zemlje Bliskog istoka uvoz su povećale za čak 61% u posljednjih deset godina. Najznačajniji uvoznik s ovog područja je Saudijska Arabija koja je drugi uvoznik u svijetu. Značajne količine oružja uvoze i Egipat, Katar te Ujedinjeni Arapski Emirati.

SAD najveći izvoznik


A ogromne količine oružja koje uvoze gore spomenute države neto treba i izvoziti. Daleko najveći izvoznik oružja u svijetu je SAD koji drži trećinu svjetskog izvoza. Slijedi ga Rusija koja drži točno četvrtinu svjetskog izvoza oružja.

Osim što je značajan uvoznik oružja, Kina je također i značajan izvoznik. "Kina nastavlja širiti svoje vojne kapacitete uvezenim oružjem, ali i onim koje sama proizvede", komentirao je Siemon Wezman, istraživač u SIPRI-u.

SAD je, kao najveći izvoznik, oružje prodavao ili donirao u čak 96 zemalja svijeta u posljednjih pet godina, a njihova vojska ima najveće narudžbe koje uključuju 611 lovaca F-35 koje moraju isporučiti u devet zemalja.

Pročitajte više