SAD kažnjava i strane banke koje surađuju s Iranom

AMERIČKI Senat je izglasao teže sankcije protiv Irana, a na udaru će se naći i strane banke te financijske institucije koje rade s Iranskom centralnom bankom.

Senat je izglasao ovu odredbu, iako je administracija predsjednika Baracka Obame upozorila da prijetnje saveznicima SAD-a možda i nije najbolji način za uspostavljanje zajedničke akcije protiv Irana. Administracije je kazala kako je zasigurno trebalo sankcionirati Iransku centralnu banku, ali tako da se izbjegnu nestabilnosti na naftnom tržištu i svađa sa saveznicima.

Sankcije zbog nuklearnog programa

SAD je već zabranio svojim bankama rad s Iranskom centralnom bankom, a sada i stranim bankama koje žele raditi s Iranskom centralnom bankom prijeti izbacivanje iz američkog financijskog sustava. SAD i njihovi saveznici su podržali uvođenje težih sankcija kao pokušaj da zaustave izgradnju iranskog nuklearnog programa.

Washington sumnja da Iran iskorištava svoj civilni nuklearni program kako bi razvili nuklearnu bombu, dok Iranci tvrde kako samo žele proizvoditi električnu energiju. Senat je jednoglasno podržao prijedlog po kojem će Obama moći kazniti strane banke, ako se dokaže da su imale "velike financijske transakcije s Iranskom centralnom bankom".

Pročitajte više