SAD modernizira sigurnost granica olakšavajući putovanja

AMERIČKA državna tajnica Condoleezza Rice i ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff objavili su jučer planove za modernizaciju viznog i graničnog režima koji trebaju ojačati sigurnost američkih granica i istodobno olakšati ulazak turista, studenata i poslovnih ljudi u Sjedinjene Države.

Nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. SAD je pooštrio vizni i granični režim nastojeći novim sigurnosnim mjerama otkriti potencijalne teroriste koji žele ući u zemlju, što je u prvoj godini nakon napada dovelo do izvjesnog pada broja posjetitelja.

Rice i Chertoff su istaknuli kako SAD sada uvodi strategiju koja bi trebala uspostaviti ravnotežu između povećane sigurnosti i lakog ulaska u zemlju.

"Nastojimo upotrijebiti nove informatičke tehnologije kako bi obnovili američku gostoljubivost olakšavajući što je moguće više stranim posjetiteljima putovanje u SAD i da to čine na siguran način", rekla je Rice na zajedničkom obraćanju poslovnim ljudima, predstavnicima obrazovnog sustava i novinarima.

Upotreba moderne informatičke tehnologije, stvaranje sofisticiranih putnih dokumenata te bolji nadzor granica su tri glavna elementa plana koji su objavili Rice i Chertoff.

SAD će do 2007. preći na izdavanje isključivo elektronskih putovnica, koje u kompjutorskom čipu sadrže biometričke i biografske informacije vlasnika i mogu se lako kompjutorski iščitavati kompjutorski.

Pilot program koji je Chertof nazvao "e-putovnica" započeo je u SAD-u prošle godine, a stare putovnice će postupno izaći iz upotrebe kako bude istjecalo njihovo važenje.

State Department i ministarstvo domovinske sigurnosti rade i na uvođenju pilot programa "uzorni aerodrom" koji uključuje video poruke i osoblje koje će pomagati posjetiteljima da lakše prođu kroz proces ulaska u zemlju. Washingtonski Dulles i aerodrom u Houstonu će ove godine prvi započeti ovaj program.

Chertof je najavio kako će do kraja godine biti razvijeni novi putni dokumenti, jeftine i sigurne putne karte za Amerikance koji redovito prelaze granicu prema Meksiku i Kanadi.

Neka unpaređenja su već učinjena, rekla je Rice, navodeći kako se ranije na američku vizu ponekad čekalo i više mjeseci, a da je danas 97 posto putnika dobije za dan ili dva.

Navela je da je broj posjetitelja od 2003. do 2004. porastao za 12 posto na više od 46 milijuna. Broj studenata koji su dobili vizu za studij u SAD-u porastao je za 9 posto u 2005. u odnosu na 2004.

Ministarstvo domovinske sigurnosti je uvođenjem programa US-VISIT kojim se u zračnim i morskim lukama identificiraju posjetitelji smanjio vrijeme ulaska putnika za čak devet minuta. Od 2004. program je omogućio zaustavljanje na granicama 970 pojedinaca koji su se nalazili na popisu osumnjičenih terorista, kriminalaca i prekršitelja imigracijskih zakona, naveo je Chertoff.

Pročitajte više