SAD nagovaraju Moskvu da smanji nuklearnu suradnju s Iranom

Sjedinjene su Države održale u ponedjeljak razgovore na visokoj razini s Rusijom o Iranu, s ciljem uvjeravanja Moskve da razmotri svoju nuklearnu suradnju s tom zemljom za koju Washington tvrdi da pokušava razviti nuklearno oružje.

Američki državni podtajnik John Bolton sastao se s dužnosnicima ruskih ministarstava vanjskih poslova i atomske energije u novom pokušaju da nagovori Moskvu da smanji suradnju u projektu iranske elektrane u Bushehru i obuzda ruske znanstvenike koji, prema tvrdnjama Washingtona, tajno opskrbljuju Teheran nuklearnom tehnologijom.

Iran tvrdi da su njegove nuklearne ambicije ograničene na proizvodnju struje i dozvolio je inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posjete nekoliko nuklearnih postrojenja.

Rusija je do nedavno snažno branila svoj program za pomoć Teheranu u izgradnji nuklearne elektrane od 1.000 megavata u Bushehru. Moskva je priopćila da snabdijeva Iran samo sa civilnom opremom te da se gorivo vraća u Rusiju na preradu. Također tvrdi da Iran nije sposoban izgraditi nuklearno oružje.

Pročitajte više