SAD nastavlja financirati Abbasove sigurnosne snage

SAD ĆE nastaviti financirati palestinske sigurnosne snage pod kontrolom palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, a neki članovi Kongresa i američkog vojnog vrha upozoravaju da bi to moglo biti kršenje američkog ustava, dok su Izraelci zabrinuti oko toga da bi dio novaca mogao otići Hamasovoj vojnoj frakciji.

Financiranje Abbasove vojne snage bio je dugoročni plan SAD-a, kojeg je pomalo poremetilo formiranje nove vlade nacionalnog jedinstva, nakon koga je puno teže kontrolirati hoće li novci poslani palestinskim sigurnosnim snagama otići pod Hamasovu kontrolu.

Američka ministrica vanjskih poslova Condoleezza Rice najavila je da će State Department uskoro Kongresu iznijeti revidirani plan financiranja Abbasovih snaga. Pomoć će biti umanjena za oko 40%, jer, iako State Department i dalje želi potpomoći snagama lojalnim principima Kvarteta (Rusije, SAD-a, EU i UN-a), ni sama Rice ne može garantirati gdje bi otišao puni paket pomoći. Sve u svemu, osim planiranih 86, iznos pomoći bit će oko 50 milijuna dolara.
 
Ono što zabrinjava neke članove Kongresa i vojnog vrha je to što SAD zapravo ne može garantirati da dio novca neće otići Hamasu, koji sve više jača svoju vojnu silu. U tom slučaju bi financiranje palestinskih vojnih snaga bilo kršenje američkog ustava, budući da bi ta država financirala grupu koju ima na listi terorističkih organizacija. Zapravo nije ni sasvim sigurno hoće li prijedlog State Departmenta proći kroz Kongres.

Mnogi ovo davanje novca vide kao smirivanje stava SAD-a prema novoj palestinskoj vladi. Naime, od prošle subote, kad je parlament vladi dao potporu i kad je ona najavila svoju političku platformu, očekivalo se da će međunarodna zajednica, a posebno SAD, nastaviti s njenom financijskom i diplomatskom blokadom. No, SAD je očigledno odlučio pokušati nekom finijom vrstom diplomacije, odnosno daljnje potpore članovima vlasti koji nisu Hamasovi. Također, jučerašnja izjava Kvarteta, u kojoj stoji da će novu vladu "suditi ne samo po platformi, nego i po djelima", izražava jedan opći konsenzus oko davanja šanse Hamasu.

J.D.

Pročitajte više