SAD neće pokretati disciplinski protiv vojnika u slučaju Calipari

Američka vojska ne namjerava pokretati disciplinski postupak protiv vojnika koji su ubili talijanskog obavještajca u Bagdadu prije dva mjeseca, stoji u priopćenju američke vojske, a u ponedjeljak će, kako je u subotu izvijestilo talijansko ministarstvo vanjskih poslova, službeni Rim podnijeti vlastito izvješće o slučaju Calipari.

U američkom izvješću na 42 stranice iznosi se kako je došlo do ubojstva obavještajca Nicole Caliparija i ranjavanja talijanske novinarke Giuliane Sgrene. Među ostalim u izvješću se kaže kako je ustanovljeno da je talijanska strana propustila američkim vojnicima iznijeti planove o prolasku konvoja prema bagdadskoj zračnoj luci te da su ignorirana svjetlosna upozorenja čija je svrha bila zaustaviti automobil, prenosi Reuters.

"Istraga je pokazala da automobil koji se približavao kontrolnoj točki nije usporio brzinu dok na njega nije pucano te da su američki vojnici koji su ondje bili na dužnosti postupili u skladu s pravilima", stoji u priopćenju zapovjedništva američke vojske u Bagdadu.

"Neće biti pokrenut disciplinski postupak protiv nijednog vojnika koji je sudjelovao u incidentu. Pravovremena koordinacija mogla je spriječiti tragediju", također se kaže u američkom priopćenju. Talijanski agenti čuvali su u tajnosti misiju oslobađanja novinarke Giuliane Sgrene 4. ožujka od svojih američkih kolega, smatrajući je "nacionalnim pitanjem", prenosi France presse.

No, talijansko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je izvijestilo kako će službeni Rim u ponedjeljak objaviti vlastito izvješće o slučaju Calipari.

Unatoč mnogim stavkama u kojima se stajališta obiju strana podudaraju, postoje i dijelovi u kojima dolazi do razmimoilaženja u objašnjenju ovog slučaja. U petak su SAD i Italija javno izvijestile o različitim stajalištima oko nekih zaključaka istrage u slučaju Calipari.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više