SAD: NIJE VRIJEME ZA RAZGOVOR O KONAČNOM STATUSU KOSOVA

Kosovo još treba mnogo učiniti na povratku izbjeglica, statusu manjina i borbi protiv organiziranog kriminala, i još nije došlo vrijeme da se započnu razgovori o konačnom statusu pokrajine, rekao je u petak glasnogovornik State Departmenta.

´Naše je stajalište bilo i ostaje da pitanja konačnog statusa Kosova treba rješavati u skladu s rezolucijom 1244 Ujedinjenih Naroda i da još nije vrijeme da se započnu razgovori o pitanjima konačnog statusa,´ rekao je glasnogovornik Richard Boucher.

On je reagirao na izjavu srbijanskog premijera Zorana Đinđića u četvrtak u Beogradu kako je pravo vrijeme za pokretanje pitanja statusa Kosova jer se ono, po njegovoj ocjeni, pretvara u neovisnu državu.

Rekavši da je posebni predstavnik UN-a na Kosovu Michael Steiner postavio standarde i mjerila koje treba postići prije otpočinjanja razgovora o konačnom statusu, Boucher je kazao da Sjedinjene Države podupiru taj pristup.

Napominjući kako je dosta postignuto u stvaranju multietničkog Kosova Boucher je kazao da još ostaje mnogo za učiniti na povratku izbjeglica i prognanika, stvaranju sigurnosti i slobode kretanja za manjine, borbi protiv organiziranog kriminala i stvaranju učinkovite samouprave.

Pročitajte više