"SAD nisu tretirale Gotovinu kao ratnog zločinca"

I DANAS je na suđenju hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču svjedočio Peter Galbraith, koji će se pred sudom pojaviti i sutra. Galbraith je priznao kako Ante Gotovina nije bio na SAD-ovom popisu nepoželjnih zbog ratnih zločina.

Bivši američki veleposlanik koji je hrvatski državni vrh, na čelu s Franjom Tuđmanom, optužio za ubojstva, palež i pljačku srpske imovine morao je priznati kako Gotovina od strane SAD-a nije nikad bio vožen kao osumnjičenik za ratni zločin nakon pitanja Gotovininog odvjetnika Gregoryja Kehoea. Galbraith tvrdi kako su se SAD zalagale za amnestiju svih ratnih zločina osim onih najtežih jer je između Zagreba i Beograda tako dogovoreno.

Iako hrvatsku vladu i dalje smatra odgovornom za ubojstva srpskog stanovništva, Galbraith je ipak priznao kako Tuđman nije bio optužen samo "kvarnim jabukama". Kao jednog od dobrih ljudi koji su se protivili etničkom čišćenju istaknuo je tadašnjeg ministra vanjskih poslova Matu Granića.

Galbraith je iznio tezu kako protjerivanje srpskog stanovništva nije bio glavni cilj Oluje, jer se njihov odlazak očekivao, a do paleža i pljačke došlo je tek kasnije, a ne za vrijeme prva tri dana. Bivši američki veleposlanik također tvrdi kako su očekivali da će se u Hrvatsku vratiti tek 20 posto Srba od oko 180 tisuća izbjeglica, te je iznenađen što ih se do 2006. vratilo više od 120 tisuća.

J.C.
Foto: ICTY

Pročitajte više