SAD nudi milijunske nagrade za informacije o vođama pakistanskih talibana

Screnshot YouTube

STATE Department SAD-a objavio je da nudi nagradu od pet milijuna dolara za informaciju o vođi pakistanskih talibana Muli Fazlullahu.

U istoj objavi State Department je ponudio i nagrade od po tri milijuna dolara za informacije o Abdulu Wali, čelniku jedne skupine bliske talibanima, i Mangalu Baghu, vođi skupine militanata u savezu s pakistanskim talibanima koju se optužuje za napade na konvoje NATO-a.

State Department je u objavi naveo kako nagrade nudi za trojicu čelnika militanata jer predstavljaju prijetnju za Pakistan, kao i snage od SAD-a predvođene koalicije u Afganistanu.

Prijetnje Americi

Pakistanski talibani također su prijetili i napadima na same Sjedinjene Države, a preuzeli su odgovornost za neuspjeli bombaški napad na njujorški Times Square u svibnju 2010. godine.

Među brojnim napadima u Pakistanu za koje je ta skupina preuzela odgovornost je i pokušaj ubojstva 2012. tada 11-godišnje djevojčice Malale Yousafzai, koja je zagovarala obrazovanje za djevojčice. Malala je 2014. dobila Nobelovu nagradu za mir.

Wali je vođa skupine Džamat ul-Ahrar, blisko povezane s talibanima, koja je napadala civile, vjerske manjine, pripadnike vojske i policije i ubila dvojicu lokalnih službenika konzulata SAD-a u Pešavaru u ožujku 2016., podsjeća State Department.

Mangal Bagh vodi savezničku skupinu talibana Laškar-i-Islam, upletenu u trgovinu drogom, krijumčarenje i iznuđivanje ''nameta" na trgovinu između Pakistana i Afganistana. Ta je skupina napala i NATO-ove konvoje s opskrbom na putu između Afganistana i pakistanske luke Karačija, kaže State Department.

Pročitajte više