SAD: Odbor Senata prihvatio Gonzalesa kao državnog odvjetnika

Odbor za pravosuđe američkog Senata prihvatio je u srijedu kandidaturu Alberta Gonzalesa za državnog odvjetnika uz protivljenje senatora demokrata zbog njegove uloge u oblikovanju politike za koju se smatra da je pridonijela zlostavljanju zatvorenika.

Odbor je s 10-8 odobrio kandidaturu Gonzalesa koji bi na mjestu šefa ministarstva pravosuđa trebao zamijeniti državnog odvjetnika Johna Ashcrofta koji je podnio ostavku nakon što je predsjednik Bush u studenom prošle godine izabran na drugi predsjednički mandat.

Svi članovi odbora republikanci glasali su za Gonzalesa dok su svi senatori demokrati bili protiv.

Gonzalesa bi na mjestu državnog odvjetnika trebao bez problema potvrditi cijeli Senat gdje republikanci imaju većinu od 55-44, a glasanje se očekuje idućeg tjedna.

Demokrati su iskoristili prigodu rasprave o njegovoj nominaciji za kritiku mučenja i zlostavljanja zatočenika u zatvoru Abu Ghraib u Iraku te u Afganistanu i Guantanamo Bay na Kubi za koje se tvrdi da ga je omogućila politika Bushove administracije koju je sam Gonzales pomogao formulirati.

Gonzales, trenutno pravni savjetnik Bijele kuće, odobrio je memorandum iz kolovoza 2002. u kojem se tvrdilo da prema američkom zakonu i međunarodnim sporazumima nisu dopustivi samo najteži oblici mučenja. Dokument je nedavno povučen nakon kritika američke i međunarodne javnosti.

U središtu kritika je također bio memorandum koji je sam Gonzales napisao u siječnju 2002. u kojem je ustvrdio da su dijelovi Ženevskih konvencija o postupanju prema ratnim zarobljenicima zastarjeli.

Politika Bushove administracije predstavljena u tim dokumentima optužena je da je pridonijela zlostavljanju stranih zatočenika uhvaćenih u Afganistanu i Iraku te drugih osumnjičenih za terorizam.

Tijekom saslušanja pred Odborom za pravosuđe Gonzales je u cijelosti odbacio mučenje i rekao da će kao državni odvjetnik poštivati međunarodne sporazume o zatočenicima. On je ipak izbjegao odrediti što zapravo predstavlja mučenje.

Ukoliko prođe glasovanje u Senatu Gonzales će biti prvi Hispanoamerikanac na mjestu državnog odvjetnika.

(Hina) xsl ysd

Pročitajte više