SAD: Odgođena objava nove uredbe o imigrantima

Foto: Hina

BIJELA KUĆA odgodila je objavu nove izvršne uredbe o imigrantima koja bi trebala zamijeniti blokiranu uredbu kojom je bio zabranjen ulaz u SAD državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja, objavljeno je u srijedu.

Sada se očekuje da će nova uredba biti objavljena "u nekom trenutku sljedeći tjedan", kazao je dužnosnik Bijele kuće.

Predsjednik SAD-a Donald Trump ranije je najavio da će nova uredba biti donesena ovog tjedna.

Bijela Kuća očekuje lakšu provedbu nove uredbe

Američki ministar domovinske sigurnosti John Kelly rekao je prije nekoliko dana da će nova izvršna uredba o imigrantima koju priprema Bijela kuća omogućiti manje kaotičnu provedbu nego raniji tekst kojega je primjenu obustavilo američko pravosuđe.

Nakon potpisivanja Trumpove sporne uredbe po kojoj je državljanima sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom bio zabranjen ulazak u zemlju, velik broj putnika s vizama nije mogao ući u SAD ili je ostao u zračnim lukama.

Privremeno obustavljena primjena prve uredbe

Tekst je usto stvorio zbrku u aviokompanijama i u zračnim lukama, pa je Međunarodna organizacija za zračni prijevoz (IATA) kritizirala tu odluku donesenu "bez dogovora i prethodnog upozorenja".

Američki predsjednik je pak tvrdio da je sve savršeno funkcioniralo.

Američko pravosuđe je privremeno obustavilo primjenu uredbe dok se o njoj vode rasprave na sudovima, a mnogi su je kritičari američke administracije ocijenili diskriminirajućom i protuustavnom.

Pročitajte više