SAD pojačava pritisak na Iran zbog nuklearnog oružja

SJEDINJENE DRŽAVE smatraju da je Iran ubrzao svoj tajni nukelarni program i žele pojačati međunarodni pritisak na Iran uključujući možda i sankcije Ujedinjenih naroda, piše The New York Times.

Pozivajući se na neimenovane dužnosnike list piše da Sjedinjene Države vrše pritisak na zemlje članice odbora Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) da proglasi da je Iran prekršio Srporazum o neširenju nuklearnog oružja koji je potpisao.

UN-ova atomska agencija će o tome raspravljati sljedećeg mjeseca, a takva izjava bi mogla voditi kaznenim akcijama Ujedinjenih naroda, čime bi se dodao pritisak na Iran već ionako nervozan zbog američkih vojnih snaga u Iraku, navodi list riječi dužnosnika.

Pored toga, najnoviji obavještajni podaci govore da je Sjeverna Koreja možda nastavila proizvodnju malih količina plutonija koji se može koristiti u atomskom oružju, piše The New York Times.

Prema navodima lista Iran je ubrzao svoj nuklaerni program, a nedavno otkriće do tada nepoznatog nuklearnog postrojenja za obogaćivanje urana u Natanzu uvjerilo je američku administraciju da su Iranci odmakli u proizvodnji nuklearnog oružja dalje nego se mislilo.

Mada Iran tvrdi da je postrojenje za miroljubivu uporabu, nalazi direktora IAEA Mohameda ElBaradeia koji je u veljači posjetio Natanz kao i obavještajni podaci drugih zemalja govore da se radi o očiglednom postrojenju za proizvodnju oružja.

Američki dužnosnici smatraju da je ElBaradei sada skloniji oštrijoj ocjeni svrhe Natanza na zasjedanju IAEA sredinom lipnja, a SAD vrši pritisak na Rusiju, zapadnoeuropske i druge zemlje da ga navedu da to i uradi, piše The New York Times.

(Hina) sl sb

Pročitajte više