SAD poslao poruku katalonskim prosvjednicima, baš ih ne podržava

Foto: EPA

SJEDINJENE Države zatražile su od katalonskih prosvjednika "umjerenost" u reakciji na sudsku presudu političarima koji su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti podsjetivši kako predsjednik Donald Trump želi "snažnu i jedinstvenu Španjolsku".

"Kako je predsjednik jasno dao do znanja, SAD podržava snažnu i jedinstvenu Španjolsku. To je unutarnja stvar Španjolske koja nastavlja biti važan saveznik u NATO-u te važan partner SAD-a", izvijestila je španjolska novinska agencija EFE navodeći neimenovanu glasnogovornicu američke vlade.

"Pozivamo na umjerenost uključenih u prosvjede te sve pozivamo na djelovanje u skladu sa španjolskim zakonom", dodala je glasnogovornica.

U utorak navečer su u sukobima prosvjednika i policije ozlijeđene 74 osobe u katalonskim gradovima, a 25 ih je privedeno.

Ovo je drugi dan prosvjeda nakon što je u ponedjeljak 131 osoba bila ozlijeđena u sukobu te tri uhićene.

Prosvjedi su uslijedili nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organiziranja nezakonitog referenduma 2017. i posljedičnog proglašenja Republike Katalonije. 

Prosvjedi su najavljeni za čitav tjedan, a sindikati koji podržavaju samostalnost pozvali su stanovnike na opći štrajk u petak. Niz organizacija najavio je dolazak na prosvjed u Barcelonu.

Nekoliko desetaka osoba u utorak je prosvjedovalo pred španjolskim veleposlanstvom u Washingtonu tražeći slobodu za „političke zatvorenike“.

Trump zagovara Kataloniju u sastavu Španjolske

Predsjednik Trump je i u listopadu 2017., kada je španjolska vlada na nekoliko mjeseci preuzela direktno upravljanje Katalonijom kao odgovor na proglašenu nezavisnost, bio podržao cjelovitost Španjolske.

U ponedjeljak je Europska komisija odbila komentirati presudu katalonskim zagovornicima nezavisnosti, naglasivši da se radi o unutarnjoj stvari Španjolske.

"Europska komisija ne komentira odluke nacionalnih sudova. Oko ove teme je naša pozicija dobro poznata i nije se promijenila. To je, i nastavlja biti, unutarnja stvar Španjolske koja se treba riješiti sukladno ustavnom poretku“, rekla je Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije, za španjolsku novinsku agenciju EFE.

Ispred zgrade Europske komisije u Bruxellesu u utorak je prosvjedovalo nekoliko desetaka zagovornika nezavisnosti Katalonije, među kojima i Carles Puigdemont, zastupnik u Europskom parlamentu, te bivši predsjednik katalonske vlade pod čijim je vodstvom bio organiziran referendum o samostalnosti. Uz njega je bilo i troje članova njegove bivše vlade koji se također nalaze u Belgiji.

Katalonija, autonomna pokrajina na sjeveru Španjolske, od uvođenja demokracije u Španjolsku 1978. ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom. Stanovnici Katalonije podijeljeni su po pitanju pune nezavisnosti.

Španjolski premijer Pedro Sánchez poručio je u ponedjeljak kako španjolski ustav ne dopušta referendume o nezavisnosti ni u jednoj od 17 autonomnih pokrajina. Katalonski predsjednik Quim Torra rekao je u utorak kako će zagovornici nezavisnosti ponovo organizirati referendum te da "neće odustati od prava na izbor" jer u "kaznenom zakonu nema kazni za referendum".

Španjolski Vrhovni sud je u ponedjeljak priopćio kako u ustavu nema odredbe o "pravu na izbor" prema kojoj bi referendum bio zakonit.

Pročitajte više