SAD POTVRDILE DA ĆE U PRIJELAZNOJ FAZI PREDVODITI OBNOVU IRAKA

Američka vlada u nedjelju je potvrdila da će oni a ne UN predvoditi obnovu Iraka, ali samo u prijelaznoj fazi,odmah po završetku rata. L

Zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz rekao je kako će Sjedinjene Države i Velika Britanija upravljati Irakom sve dok se ne uspostavi nova iračka vlada i bude spremna preuzeti nadzor nad zemljom.

Fox je međutim naglasio kako će za uspostavu nove iračke vlade nakon rata trebati više od šest mjeseci.

Napomenuvši da je za uspostavu kurdske vlade u sjevernom Iraku nakon prvog Zaljevskog rata 1991. trebalo šest mjeseci Wolfowitz je u razgovoru za Fox News rekao kako je pitanje vlade za cijeli Irak kompliciranije.

"Vjerojatno će trebati više vremena nego tada", kazao je on.

On je odbacio ideju da vlast u Iraku vode Ujedinjeni narodi kao što je to slučaj na Kosovu.

"Pravi cilj da se što brže do vlade koja će biti sastavljena od Iračana, izabrana od Iračana i za Iračane", rekao je Wolfowitz za televizijsku mrežu CBS. "Ne da im se stvori kolonijalna uprava ili UN-ova uprava, ili da njima na bilo koji način upravljaju stranci".

Wolfowitz drži da bi se UN trebao u Iraku držati humanitarnih poslova.

On je kazao da će američko-britanska koalicija na kraju vlast u cijelosti predati Iračanima koji će samo izabrati svoju vladu.

Pentagon je već formirao Ured za obnovu i humanitarnu pomoć koji će funkcionirati kao iračka vlada, a trebao bi uskoro započeti djelovati u južnom Iraku. Na njegovom čelu je umirovljeni američki general Jay Garner kojem će nadređeni biti zapovjednik koalicijskih vojnih operacija u Iraku general Tommy Franks.

Ministar obrane Donald Rumsfeld je zatražio od predsjednika Busha da uspostavi privremenu vlast u južnom Iraku i da je povjeri Iračanima u progonstvu u SAD-u, ali je Bush odlučio da će se buduća iračka vlast sastojati kako od prognanih tako i od Iračana iz samoga Iraka.

Wolfowitz je rekao kako će koalicijske snage ostati u Iraku sve dok ne budu osigurane osnovne potrebe naroda poput hrane, vode i medicinske skrbi.

(Hina) sl sd

Pročitajte više