SAD pozdravlja razmjenu isprika između Hrvatske i SCG

SJEDINJENE DRŽAVE su u petak pozdravile razmjenu isprika između Hrvatske i Srbije i Crne Gore i rekle kako očekuju rješenje poslijeratnih otvorenih pitanja između svih zemalja bivše Jugoslavije.

"Sjedinjene Države pozdravljaju korake koje su poduzeli hrvatski predsjednik (Stjepan) Mesić i predsjednik Srbije i Crne Gore (Svetozar) Marović 10. rujna kako bi zacijelili rane nanesene tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji", rekao je u priopćenju zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli.

Tijekom posjeta hrvatskog predsjednika Beogradu u srijedu Marović i Mesić su se ispričali zbog zla, boli i štete nanesene građanima tijekom rata između dviju zemalja.

"Njihove razmjene isprika i konkretne akcije koje su poduzeli kako bi riješili neriješena pitanja vezana za povratak izbjeglica, određivanje granice i vizni režim, trebaju unaprijediti normalizaciju njihovih odnosa i pridodati regionalnoj stabilnosti", stoji u priopćenju State Departmenta.

"Veselimo se potpunom rješenju preostalih postkonfliktnih pitanja između svih država bivše Jugoslavije i njihovoj integraciji u euro-atlantske institucije i uspostavi Europe cjelovite, slobodne i u miru", navodi priopćenje.

Pročitajte više