SAD RAZMATRA VRAĆANJE NA POSAO BIVŠIH PRIPADNIKA BAASA

Sjedinjene Države razmatraju mogućnost da vrate na posao neke bivše iračke dužnosnike, pripadnike Baas stranke, koji su iz službe raspušteni nakon pada režima Saddama Husseina, rekao je u četvrtak glasnogovornik Bijele kuće.

Razmatramo kako "bismo bolje uravnotežili potrebu za stručnošću i iskustvom koje neki Iračani imaju i potrebu za pravdom", rekao je novinarima glasnogovornik Scott McClellan.

Ponovne procjene mogle bi dozvoliti nekim bivšim pripadnicima Saddamove stranke Baas da uđu u privremenu iračku vlast koju nastoje sastaviti Ujedinjeni narodi, rekao je on.

Američki civilni upravitelj Iraka Paul Bremer predložio je izmjenu dosadašnje politike kako bi vratio sunitsku manjinu u politiku i oslabio njezinu potporu pobunjenicima. Najviši slojevi stranke Baas bili su uglavnom Suniti koji se osjećaju kažnjenima i izguranim iz vlasti nakon pada režima Saddama Husseina koji je i sam pripadao Sunitima.

Nakon pada režima i raspuštanja iračke vojsku, službe sigurnosti i ministarstva obrane i informiranja bez posla je ostalo oko 400.000 ljudi.

Oni koji su bili članovi stranke Baas samo nominalno bit će dobrodošli, ali će oni koji su okaljani svojom ulogom u Saddamovom režimu ostati isključeni, rekao je američki glasnogovornik u Bagdadu Dan Senor.

"Želite biti sigurni da će ljudi odgovarati i biti privedeni pravdi", kazao je Scott McClellan. "Ali to morate uravnotežiti s potrebom da imate stručnost u različitim sektorima u Iraku".

Zapovjednik američkih snaga u regiji general John Abizaid kazao je kako koalicija već vraća bivše iračke visoke časnike u novu iračku vojsku, s nekoliko Saddamovih generala koji su već imenovani na najviše položaje.

(Hina) xsl ymvr

Pročitajte više