SAD službeno optužio Kinu za manipuliranje tečajem. Evo što to znači

Foto: EPA

SAD je službeno proglasio Kinu manipulatorom tečajem, odnosno valutom, što je potez koji će dodatno pojačati napetosti između dvije najveće svjetske gospodarske sile, javlja BBC 

Američke carine i kineska devalvacija

Naime, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zatražio nametanje 10-postotnih carina za uvoz kineske robe, Kina je, tvrdi SAD, odlučila uzvratiti padom vrijednosti kineskog juana u odnosu na dolar kako bi ublažila posljedice posljednjeg Trumpovog poteza.

Tečaj juana je jutros pao na više od 7 juana po dolaru, prvi put od 2008.

Pad juana pogoduje kineskom izvozu jer čini kineske proizvode konkurentnijima na svjetskom tržištu, budući da ih postaje jeftinije kupiti inozemnim valutama poput dolara. 

Tako bi pad tečaja juana trebao ublažiti i utjecaj povećanja američkih carina na kineske proizvode. Podsjetimo, Kina je prošlog tjedna obećala odgovoriti na novi američki paket carina od 10% na kinesku robu u vrijednosti od 300 milijardi dolara. 

Kina "izgubila nadu da će postići trgovinski sporazum s Washingtonom"

Dopuštanje pada juana znači da su kineske vlasti izgubile nadu da će postići trgovinski sporazum s Washingtonom, ocjenjuje Julian Evans-Pritchard iz konzultantske tvrtke Capital Economics.

Neposredno prije nego što je američko ministarstvo financija proglasilo Kinu tečajnim manipulatorom, Trump je Kinu na Twitteru optužio da manipulira svojom valutom, nakon naglog pada vrijednosti kineskog juana. 

Američka vlada priopćila je kako će ministar financija  Steven Mnuchin sada surađivati s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) radi poništavanja "nepravedno stvorene kompetitivne prednosti" koja je rezultat novih kineskih poteza.

"Kina ima dugu povijest držanja valute ispod njene vrijednosti kroz trajnu intervenciju širokih razmjera na inozemnom tržištu valuta. Posljednjih dana Kina je poduzela konkretne korake da devalvira svoju valutu", navodi se u priopćenju američkog ministarstva financija

Kakve će biti posljedice? 

Ovaj najava američkog ministarstva financija bi mogla imati i političke posljedice jer dodatno smanjuje mogućnost da će Kina pristati na kompromise u trgovinskim pregovorima s SAD-om, zaključuje ekonomska dopisnica BBC-ja Michelle Fleury.

No američke mogućnosti prilično su ograničene jer je ono što obično slijedi nakon optužbe za manipuliranje tečajem - trgovinski pregovori i eventualno uvođenje carina - već odavno na snazi. 

Naime, SAD i Kina su više od godinu dana u trgovinskom ratu. Takva situacija stvara osjećaj nesigurnosti na svjetskom gospodarskom tržištu, a ulagači i kompanije pokušavaju utvrditi kako će sve to utjecati na njihovo poslovanje.

Trgovinske napetosti između SAD-a i Kine su sada dosegle svoj vrhunac i otklonile mogućnost brzog dogovora između dviju najvećih svjetskih ekonomija, što ostavlja neizvjesnim kako će to sve utjecati na ionako slab gospodarski rast u svijetu.

Pročitajte više