SAD traži razgovore s Iranom

WASHINGTON želi održati izravne razgovore s Teheranom, s kojim je prekinuo veze prije 24 godine, kako bi razmotrili niz pitanja, uključujući nuklearni program te islamske države, rekao je u utorak jedan visoki iranski dužnosnik.

Hossein Mousavian, jedan od glavnih iranskih pregovarača za nuklearni program, također je rekao da Iran nema primjedbi na napore Europske unije da uključi Washington u pregovore s ciljem uklanjanja zabrinutosti međunarodne zajednice zbog atomskih ambicija Irana.

Međutim, jedan zapadni diplomat u Teheranu rekao je da je razgovor o uključivanju Washingtona u nuklearni dijalog s Teheranom još uvijek preuranjen.

"Sjedinjene Države žele pregovore s Iranom i definitivno im se ne sviđa imati posrednika među njima, čak i ako se radi o Europljanima koji žele posredovati", prenijela je IRNA izjavu Mousaviana.

"Europljani su poduzeli velike napore da uključe SAD u nuklearne pregovore", rekao je Mousavian koji obnaša dužnost tajnika odbora za vanjsku politiku iranskog Vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti.

"Mi nemamo primjedbi na uključivanje Amerikanaca u taj proces", dodao je on.

Pročitajte više