SAD: U tjednoj akciji policija uhitila 10.000 bjegunaca

U povijesnoj policijskoj operaciji dugoj tjedan dana više od 10.000 bjegunaca optuženih za ubojstva, pljačke, zlostavljanja djece i druge zločine uhićeno je početkom travnja koordiniranim akcijama američke savezne policije, te državnih i lokalnih policijskih snaga.

Broj uhićenih je deset puta veći od prosječnog broja uhićenih u takvom razdoblju, pojasnio je Ured saveznog šerifa koji je vodio tu operaciju diljem zemlje upravo u vrijeme kad se u Sjedinjenim Državama obilježavao Nacionalni tjedan za prava žrtava.

Istodobno, upozorava policija, broj uhićenih tek je skromnih 1 posto od milijun bjegunaca za kojima traga američka savezna policija FBI.

Više od 150 uhićenih u razdoblju od 4. do 10. travnja traženo je zbog ubojstava, 550 njih za zločine silovanja i seksualne napade, a više od 600 za oružane pljačke, objavili su dužnosnici.

Među uhićenima je i Jose Rivera Sanchez koji je prije 11 godina uspio pobjeći tunelom iz portorikanskog zatvora i pod lažnim imenom otada živio u Connecticutu.

Broj uhićenih bjegunaca narastao je na 10.472 u četvrtak, no dužnosnici tvrde da bi se podaci mogli promijeniti kada lokalna policija dovrši posao.

Američki kongres dao je Uredu saveznog šerifa dodatna novčana sredstva i ovlasti kako bi u velikoj akciji uhitio bjegunce, budući da je zadaća FBI preorijentirana prema borbi protiv terorizma nakon terorističkih napada 11. rujna.

Ured saveznog šerifa potrošio je 900.000 dolara na vježbe, na prekovremene sate za lokalne i državne policije. Više od 3.000 policajaca iz 960 saveznih, državnih i lokalnih agencija sudjelovalo je u akciji.

Na web stranici Ureda saveznog šerifa stoji da je lani uhićeno više od 36.000 ljudi za kojima je raspisana savezna tjeralica te da je taj posao obavljen s državnim i lokalnim vlastima u uhićenju drugih 31.600 bjegunaca.

(Hina) xrt ydv

Pročitajte više