Američki dužnosnici: Trenutno nemamo dobar sustav za praćenje oružja u Ukrajini

Screenshot: YouTube

OGROMNE količine oružja koje iz SAD-a pristižu u Ukrajinu mogle bi stvoriti nove probleme za Amerikance i ukrajinsku vojsku, ali i za ostatak svijeta ako dođu u krive ruke. Naime, američki dužnosnici proveli su osobne inspekcije za samo 10 posto od 22.000 komada specijalnog oružja koje je SAD dostavio Ukrajini, a koje zahtijeva poseban nadzor, piše Washington post. 

Američki su dužnosnici priznali da je u tijeku žurno uvođenje novih sustava za praćenje oružja za koje se smatra da ima povećan rizik od krađe ili druge vrste "preusmjeravanja", uključujući projektile Stinger zemlja-zrak i protutenkovske rakete Javelin. Nadaju se da će time postići "razumnu razinu usklađenosti s američkim pravilima nadzora visokorizičnog oružja", no također priznaju kako je malo vjerojatno da će postići stopostotnu razinu potrebnih provjera i popisa s obzirom na to da vojni sukob otežava sustave za osiguranje od krađe ili zloupotrebe oružja.

Plodno tlo za krijumčare

Od početka invazije američki su dužnosnici uspjeli provesti samo dvije osobne inspekcije predmeta koji zahtijevaju pojačani nadzor u skladištima oružja.

Američki i ukrajinski dužnosnici kažu da za sada nisu dokumentirali nikakve slučajeve nezakonite uporabe ili prijenosa američkog oružja u Ukrajini. Američka je vlada priznala da bi otimanje ukrajinskog oružja od ruskih snaga moglo dovesti do krijumčarenja u druge zemlje. Iako nije zabilježen nestanak specijalnog oružja, nestao je, primjerice, švedski bacač granata, očito ukraden s bojnog polja u Ukrajini, te je eksplodirao u prtljažniku automobila u Rusiji u svibnju.

Rachel Stohl, potpredsjednica istraživačkih programa u vašingtonskom centru Stimson, rekla je da se moraju razviti dugoročni planovi za osiguranje sigurnosti viška američkog oružja nakon završetka sukoba s Rusijom, ističući da je Ukrajina bila plodno tlo za male krijumčare oružja nakon Hladnog rata.

U SAD-u općenito postoji velika zabrinutost oko toga kako se oružje proizvedeno u toj zemlji koristi u ostatku svijeta. Unatoč sustavima osmišljenim za sprječavanje njihove zlouporabe, strani bi partneri ponekad koristili oružje protiv civila, što je bio slučaj u Jemenu. 

Za većinu oružja ne postoje provjere

Većina opreme koja je do danas isporučena Ukrajini podliježe samo minimalnim nadzorima prema američkom sustavu nadzora naoružanja, poznatom kao "praćenje krajnje uporabe". Za predmete kao što su streljivo za malokalibarsko oružje ili osobna zaštitna oprema, za koje se smatra da predstavljaju manji rizik zloporabe, američki vojni časnik u istočnoj Poljskoj ima tek zadatak nadgledanja prijenosa iz američkih u ukrajinske ruke.

Ukrajina se mora obvezati da neće prenositi oružje drugim državama bez dopuštenja SAD-a, no nakon toga postoji malo rutinskog praćenja, rekli su dužnosnici.

Sofisticiranija ili osjetljivija oprema zahtijeva dodatni skup provjera, uključujući godišnju inspekciju koju provodi, u normalnim uvjetima, američki časnik kako bi se osiguralo da je oružje sigurno pohranjeno i da serijski brojevi odgovaraju. Te stavke također uključuju dronove Switchblade i uređaje koji se koriste po noći.

Pročitajte više