SAD upozorio Dodika: Raspisivanje referenduma smatrat ćemo provokacijom

VELEPOSLANSTVO SAD-a u Sarajevu oštro je danas reagiralo na riječi predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića, upozorivši Republiku Srpsku kako će Washington "svaki referendum koji prijeti stabilnosti, suverenitetu ili teritorijalnom integritetu BiH smatrati provokacijom", prenosi portal Sarajevo-x.

"Štoviše, savjetujemo oprez pri svakom razgovoru o referendumu. Iako referendum može biti legitimno sredstvo u odgovarajućim okolnostima, može biti kontraproduktivan ili čak provokativan kada se koristi za ostvarivanje uskih političkih ciljeva", upozorava Washington.

Američka je ambasada, naime, vrlo oštrim rječnikom reagirala na Špirićevu današnju izjavu u kojoj ovaj tvrdi kako američka administracija nema ništa protiv referenduma u Republici Srpskoj ako se njime ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH.

"Američku administraciju interesira prije svega da nije sporan teritorijalni integritet BiH. Sve što ne ugrožava teritorijalni integritet BiH neće imati kao posljedicu pojačanu aktivnost američke administracije", izjavio je Špirić, inače član Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, banjolučkim Nezavisnim novinama kratko nakon povratka iz Washingtona.

Špirić krivo protumačio poruke Washingtona

Dodao je i kako bi Narodna skupština RS trebala zakonski oblikovati referendum i prilagoditi referendumska pitanja na način koji neće iritirati bilo koga, pa ni američku administraciju.

No čini se da je Špirić poruke koje je kratko prije toga dobio u Washingtonu posve krivo protumačio, jer je u današnjem promptno objavljenom priopćenju ta ista američka administracija upozorila RS kako želi izbjeći bilo kakvu mogućnost da se njezina politika na tom prostoru tumači na drukčiji način.

"U vezi s izjavama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića o američkoj politici i pitanju referenduma objavljenim danas u medijima, veleposlanstvo SAD-a želi izbjeći bilo kakvu vrstu nesporazuma u pogledu politike Vlade SAD-a o ovom pitanju", navodi se u priopćenju upućenom BiH medijima.

U poruci se jasno naznačuje da će SAD svaki pokušaj raspisivanja referenduma smatrati provokacijom, jednako kao i svako pitanje koje bi osporavalo strukture Daytonskog mirovnog sporazuma, uključujući i ovlaštenja i odluke visokog predstavnika, a dodatnu oštrinu poruci upućenoj Banjoj Luci daje i savjet Washingtona na "oprez pri svakom razgovoru o referendumu za nezavisnost RS".

Pročitajte više