SAD zamrznule imovine dvojice Saudijaca koje povezuju s al-Qaedom

AMERIČKE vlasti u utorak su zamrznule imovinu dvojice Saudijaca koje sumnjiče da podržavaju al-Qaedu, te su pozvale UN da poduzmu slične mjere.

Američka državna balagajna iznijela je imena dvojice muškaraca - Saada al-Fagiha i Adela Batterjeea, državljana Saudijske Arabije, koje optužuje za pružanje financijske i materijalne poptore al-Qaedi i njezinom vođi Osami bin Ladenu.

"SAD su obojicu prijavile Vijeću sigurnosti UN-a, koje će odlučiti hoće li ih pribrojiti listi terorista povezanih s al-Qaedom, Osamom bin Ladenom i Talibanima", stoji u izjavi, uz napomenu da spomenuti dvojac nije međusobno povezan.

Fagih, koji živi u Velikoj Britaniji, istaknuti je Saudijski disident i vođa londonskog ogranka Pokreta za islamističku reformu u Arabiji, koji se zalaže za mirno svrgavanje monarhije.

Njegova je skupina nedavno pozivala na prosvjede u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali su oni propali zbog strogih sigurnosnih mjera.

Fagih je u Londonu za Reuters izjavio da u SAD-u nema nikakve imovine, te opovrgnuo bilo kakvu povezanost s al-Qaedom i terorizmom.

"Nisam imao veze ni odnose s al-Qaedom i pozivam svaku vlast da dokaže bilo kakvu povezanost s al-Qaedom. Mi smo poznati po našoj miroljubivoj politici i posvećeni smo izbjegavanju svakog nasilja ili pozivanja na nasilje", rekao je Fagih.

Pročitajte više