SAD zatvara svoja veleposlanstva i konzulate

VELEPOSLANSTVA SAD-a diljem svijeta upozorila su svoje državljane da, u očekivanju mogućih terorističkih napada kao odgovor na vojnu intervenciju u Iraku, poduzmu mjere opreza.

Američko veleposlanstvo u Kuvajtu upozorilo je svoje državljane u emiratu i na cijelom Bliskom istoku da budu izrazito oprezni zbog mogućih terorističkih napada.

Zbog bojazni od pogoršanja sigurnosne situacije, SAD od petka u Pakistanu zatvara svoje veleposlanstvo i tri konzulata. Misije u Islamabadu, Karačiju, Lahoreu i Peshawaru nastavit će Amerikancima pružati hitne usluge.

I američke konzularne službe u Francuskoj privremeno prekidaju svoj rad, priopćio je glasnogovornik veleposlanstva SAD-a u Parizu.

"Veleposlanstvo u Parizu i konzulati u Lilleu, Lyonu, Strasbourgu, Marseilleu, Rennesu, Toulouseu i Bordeauxu su privremeno zatvoreni", kazao je glasnogovornik.

Veleposlanstvo SAD-a u Bejrutu pozvalo je svoje državljane da poduzmu ozbiljne mjere opreza glede osobne sigurnosti, te da se drže podalje od "okupljanja i demonstracija".

Nakon početka udara na Irak, veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije u Siriji zatvorila su svoja vrata, a svojim su državljanima savjetovala da ograniče kretanje.

U Kairu, američko veleposlanstvo, najveće po brojnosti osoblja, smanjilo je svoje aktivnosti na razumnu mjeru, dok je Američko sveučilište zatvoreno.

Do novog naputka svoje vlade, veleposlanstvo SAD-a u jordanskom Ammanu zatvorilo je službu za građane. U hitnim slučajevima američki državljani u Jordanu mogu se javiti na poseban telefonski broj.

Američki konzulat u južnoafričkom Durbanu evakuiran je u četvrtak zbog anonimne dojave o bombi, koja ipak nije pronađena. Sve američke diplomatske misije u Južnoafričkoj republici zatvorene su odmah nakon pokretanja zračnih udara na Irak.

Pročitajte više