Sadam Husein će žrtvovati dušu za "arapsku stvar"

U CENZURIRANOM pismu svrgnutog iračkog predsjednika Sadama Huseina, koje je operativno obradila američka vojska, bivši irački lider je neimenovanom jordanskom prijatelju napisao kako je spreman žrtvovati samoga sebe "za arapsku stvar".

"Žrtvujem svoju dušu i sam život za arapsko pitanje i slobodu naše zemlje od strane okupacije" - piše Sadam u svome pismu koje je namijenjeno cijelom arapskom svijetu. Pismo je poslano preko Crvenog križa jednom Jordancu koji je želio ostati neimenovan, a jučer su dijelovi pisma objavljeni u jordanskim novinama.

"Život je besmislen bez vjere, ljubavi i harmonije koje su dio povijesnog nasljeđa naše nacije." - napisao je Sadam na arapskom jeziku.

"Za čovjeka nije previše da odgovori pozivu naroda sa svime što posjeduje, i sa svojom dušom, jer to narod zaslužuje." - piše Sadam te nastvalja: "Brate, voli svoj narod, voli Palestinu, neka dugo živi Palestina, voli svoju naciju."

Sadržaj pisma napisan je na jednoj strani lista papira, pismo je pisano rukom, a primatelju je isporučeno 16. kolovoza, potvrđeno je iz Crvenog križa. Pismo je djelomično cenzurirano, a na njegovom je zaglavlju naknadno otisnuta oznaka da je namijenjeno samo članovima obitelji.

Prema napisima jordanskih novina, pismo je sadržavalo i Sadamove misli vezane uz njegovo uhićenje, ali te je retke vojska cenzurirala.

Sadam Husein se nalazi u zatvoru od prosinca 2003. godine kada su ga pronašle i uhitile američke vojne snage u Iraku. Bivši irački predsjednik čeka suđenje zbog optužbi da je bio povezan s nizom eksplozija i ubojstava iz 1982. godine koje su uslijedile nakon neuspjelog atentata na njega u iračkom gradu Dujaylu.

Bivši irački predsjednik dugo je hvalio palestinske militante koji su izvodili samoubilačke napade na izraleske ciljeve, a od rodbine Sadamovih odvjetnika se doznaje kako on sada mnogo vremena provodi čitajući Kuran, te da je u zarobljeništvu postao vrlo pobožan musliman.

Pročitajte više