Saddam se vratio u Bagdad - na tjeralicama

TIJEKOM rata protiv Iraka Amerikanci su zabranili javno izlaganje fotografija Saddama Husseina, ali su u srijedu sami počeli lijepiti plakate s njegovim likom u Bagdadu.

Umjesto gigantskih portreta na gotovo svakom uglu ulice, kako je bilo uobičajeno tijekom Saddamove vladavine, sada je njegov lik na tjeralicama, a glava mu je ucijenjena na 25 milijuna dolara koje nudi Washington za informaciju koja bi dovela do njegova uhićenja ili dokaza da je mrtav.

Na tjeralicama je Saddamova crno-bijela fotografija koja ima tamno crvenu pozadinu. Ispod nje su plakati s likom njegovih sinova Udaya i Qusaya čija su lica prekrižena budući da su ubijeni u pucnjavi s američkim snagama prošlog mjeseca.

Malo je vjerojatno da su Iračani zaboravili kako izgleda njihov bivši vođa, ali su dužnosnici rekli da je cilj kampanje proširiti informacije o nagradi koja se nudi, kao i o tome da će se potjera za njim nastaviti sve dok ne bude uhvaćen.

"Nadam se da će ga uhvatiti prije ili kasnije", rekao je Haider Ali, 23-ogodišnji stomatolog, dok su američki vojnici i irački policajci lijepili postere i dijelili letke. "Neki ljudi ne znaju da je predviđena nagrada", dodao je.

Međutim, jedan čovjek obrastao u bradu, koji se predstavio samo kao "građanin Hussein", rekao je da neće ništa učiniti za Amerikance i požalio se na bezakonje otkad su oni stigli.

"Što su to oni učinili da bih im ja poželio dati informaciju o Saddamu Husseinu? Kada je Saddam bio na vlasti imali smo struju, stabilnost i cijene su bile fiksne", ustvrdio je.

"Kad bih ga vidio ne bih nikoga izvijestio jer se ovdje samo pljačka i krade i nema sigurnosti".

Iračka prijelazna vlada, koju su sastavile SAD, planira postaviti 130.000 plakata i razdijeliti 400.000 letaka u idućih nekoliko tjedana.

Pročitajte više