Sadrži li hrana koju kupujete bakterije? Provjerite!

KANADSKI biokemičari uspjeli su proizvesti plastična pakiranja namijenjena prehrambenim proizvodima koja jasno pokazuju kada se hrana koja se u njima nalazi pokvarila.

"Mi na plastiku stavljamo nevidljiva antitijela koja jasno signaliziraju kada se u hrani, zapakiranoj na taj način, pojavljuju opasne bakterije poput salmonele, ešerihije koli ili listerije", objašnjava dr. T. Edward Petroff iz tvrtke Toxin Alert iz Toronta.

"U slučaju da je hrana pokvarena, na našim se omotima, nazvanim Toxin Guard, pojavljuje znak X", objašnjava Petroff.

Indikatori koji se nalaze u plastici su posebne bakterije proizvedene u bio-reaktorima

Na plastični omot prosječne veličine, stavlja se 144 nevidljivih antitijela. U roku od samo 30 minuta antitijela reagiraju i otkrivaju je li hrana pokvarena ili nije.

Prema istraživanju Centra za kontrolu bolesti i prevenciju iz Atlante, bakterijske skupine među kojima se nalaze salmonela, listerija ili ešerihija koli "krivci" su za oko 80 posto svih smrtnih slučajeva povezanih s prehranom.

Pojavilo se, međutim, pitanje hoće li prodavaonice i njihovi vlasnici željeti da kupac odmah može vidjeti je li neki proizvod iz njihove ponude još dobar?

"Već su nam se javila dva velika lanca samoposluživanja. Oni žele biti pošteni prema svojim kupcima", objašnjava Petroff.

Osim toga, ovako ćemo moći provjeriti i kvalitetu hrane u našim domovima.

Dok u Kanadi traje pilot-faza korištenja omota "Toxin Guard", Petroff već razmišlja o sljedećem izumu.

U suradnji sa sveučilištem iz Ontarija, gradom Torontom i jednom farmaceutskom tvrtkom, ova bi se tehnologija trebala dalje razvijati, kako bi se s vremenom mogla koristiti i u medicinskoj dijagnostici.

Pročitajte više