Šale pokreću ista područja mozga kao i kokain

IZREKA "smijeh je poput droge" je istinita jer komični strip pokreće iste dijelove mozga kao i kokain, prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja provedenog u SAD-u.

Prema pisanju znanstvenog lista Nature, stručnjaci s kalifornijskog sveučilišta Stanford zatražili su od kolega, supružnika i prijatelja da izaberu najduhovitiji strip iz novina. Pobjednika, odnosno najsmješniji strip, pokazali su 16 dobrovoljaca. Dobrovoljci su strip gledali prikopčani na aparat za magnetsku rezonancu.

Strip je pokrenuo isti dio mozga koji pokreće i kokain, novac ili lijepo lice, otkrili su neurolozi. Dio mozga koji se posebice pokreće u tim slučajevima zove se nucleus accumbens.

Prema pisanju lista Nature, taj je dio mozga "preplavljen" dopaminom, koji izaziva osjećaj ugode. Znanstvenici misle da bi ovo istraživanje moglo objasniti euforiju koja nastaje nakon dobrog vica.

Prethodna istraživanja pokazala su da humor pokreće područja mozga koja se bave jezikom i smislom za humor, ili ona koje kontroliraju smijeh.

Jaki aparati za magnetsku rezonancu i posebice detaljne analize mogle bi objasniti zašto je ovo novo istraživanje uspjelo otkriti aktivnosti i u tim područjima mozga, kazao je znanstvenik Allan Reiss.

Reiss se nada da će ta istraživanja moći pomoći u dijagnosticiranju ranih stupnjeva depresije, kada je osjećaj za humor kod ljudi smanjen.

(Hina) nab dgk

Pročitajte više