SAMO NA INDEXU Možete li riješiti PISA test koji je namučio hrvatske učenike?

FOTO: TV Student/Index

BUDUĆI da je posljednjih dana bilo dosta medijskih napisa o tome kako su naši srednjoškolci u svim oblicima pismenosti, osobito u prirodoslovnoj, na PISA testovima pokazali ispodprosječne rezultate, povele su se brojne diskusije o tome što je PISA testiranje, zašto je ono važno i kako izgledaju ti testovi. Bilo je dosta govora o tome da su PISA testovi tako koncipirani da procjenjuju ne samo naučeni sadržaj već i njegovo razumijevanje i sposobnost primjene u životnim situacijama.

Jeste li prirodoslovno pismeni?


Kako piše na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), PISA-ine procjene prirodoslovnog znanja i vještina zasnovane su na konceptu prirodoslovne pismenosti koja je definirana kao stupanj do kojeg neki pojedinac:

1)  posjeduje prirodoslovno znanje i primjenjuje ga da bi prepoznao pitanja i probleme, stjecao i obogaćivao svoje znanje, objašnjavao pojave na znanstveni način te izvodio zaključke utemeljene na dokazima o problemima vezanima uz prirodoslovlje

2)  razumije karakteristična obilježja prirodoslovlja kao oblika ljudskog znanja i istraživanja

3) pokazuje svijest o tome na koji način prirodne znanosti i tehnologija oblikuju našu materijalnu, intelektualnu i kulturalnu okolinu

4) iskazuje spremnost na angažman u pitanjima i idejama vezanima uz prirodoslovlje kao promišljajući građanin.

Istraživanja provodi Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a rezultati pokazuju visoku korelaciju između uspjeha učenika i gospodarske razvijenosti zemlje.

Kako zaista izgledaju PISA testovi?


Nakon objave rezultata na društvenim se mrežama često postavljalo pitanje kako izgledaju 'misteriozni' PISA-ini testovi i zadaci. Naša redakcija dala si je truda i došla do zadataka koji su bili korišteni u testovima iz područja prirodoslovlja u posljednjem ciklusu, ali i 2006. godine.

Na temelju njih pripremili smo skraćenu verziju testa koju sami možete pokušati proći. Pritom ističemo da smo odabrali samo one zadatke na koje se moglo odgovoriti odabiranjem ponuđenih odgovora, a ne i one na koje su učenici trebali pisati tekstualne odgovore. Naša odabrana pitanja spadaju u lakša, odnosno u razine težine od 1 do četiri na skali od ukupno 6.

Ipak, ako prođete test, moći ćete steći dojam o tome koliko pitanja odgovaraju onome što se uči u našim školama i koliko su zadaci teški. Pritom uzmite u obzir da je postotak riješenosti zadataka (ukupno gledano u cijelom svijetu) prve razine negdje oko 80%, druge oko 75%, treće oko 60%, a četvrte oko 35%.

Uvodni tekstovi prije nekih zadataka ponavljaju se jer pitanja pripadaju istim cjelinama.
 

 

Pročitajte više