Samoborska Mirjana Pukanić: Rekli su mi "Potpiši suglasnost, i pustit ćemo te na otvoreni odjel"

SLUČAJ prisilne hospitalizacije 26-godišnje M.B. iz Samobora nedvojbeno je podsjetio je na zatvaranje supruge novinskog izdavača Ive Pukanića na psihijatriju u bolnici Vrapče.

Naime, Samoborka je 11. kolovoza hospitalizirana nakon što je u obiteljskoj svađi sa suprugom od kojeg se razvodi usred noći u bijesu snažno tresnula ulaznim vratima stana tako da je odskočila jedna šarka. Tjedan dana nakon privođenja u psihijatrijsku bolnicu "Sveti Ivan" na Jankomiru, slučaj je prijavila Povjerenstvu za osobe s duševnim smetnjama te udruzi B.a.B.e.

Prekršen zakon

Kako je otkrila 26-godišnja M.B. iz Samobora za Slobodnu Dalmaciju, umjesto da liječnica pokrene zakonsku proceduru, ona ju je navodno puna tri dana nagovarala da potpiše dobrovoljno liječenje držeći je na zatvorenom odjelu psihijatrije.

"Postoji cijeli niz indicija da je pri hospitalizaciji M.B. više puta prekršen Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, kao i za vrijeme njezinog boravka u bolnici, u kojoj se i sada nalazi. Mislim da je krajnje vrijeme da istražimo drži li se naša psihijatrija slova zakona", komentirala je slučaj predsjednica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka u izjavi za Slobodnu Dalmaciju.

Tražila od supruga da izađe iz stana

U razgovoru s novinarima M.B. je rekla kako se od lipnja nalazi u brakorazvodnoj parnici. Sporne noći suprug je prespavao u njenom stanu zbog zajedničkog djeteta kojeg je trebao ujutro čuvati. No, tijekom noći nastala je svađa između supružnika uslijed koje je M.B tražila od supruga da izađe iz stana.

"Kad je to odbio, počela sam ga gurati do ulaznih vrata, a onda sam tako snažno udarila u njih, da je jedna šarka iskočila", ističe M.B. dodajući kako je nakon toga otišla u kuhinju, te na brzinu popila neko žestoko piće i opustila se. Ubrzo se pojavila policija i hitna pomoć koja ju je odvela do zaključanog odjela psihijatrije.

"Potpiši suglasnost, i pustit ćemo te na otvoreni odjel"

Prema priči 26-godišnjakinje, dovedena je u zaključani bolnički odjel psihijatrije, a nakon dva dana liječnica dr. Sandra Vuk-Pisk tražila je od nje da potpiše suglasnost za liječenje, što je i učinila 13. kolovoza. Obećano joj je, tvrdi, da će biti prebačena na otvoreni odjel ako potpiše.

Uprava bolnice, slično kao i kod "slučaja Pukanić", odgovorila je kako su “sve radnje oko prijama i boravaka pacijentice odrađene po zakonu”. Naime, zamjenica ravnatelja dr. Branka Restek Petrović, odgovorila je kako ima potpisanu suglasnost pacijentice za liječenjem, no nije otkrila kojeg je datuma taj dokument.

Nije bila prisilna hospitalizacija

S druge pak strane, dr. Boro Vukoja, voditelj Hitne medicinske pomoći Samobor, opovrgava da se radilo o prisilnoj hospitalizaciji.

"U ovom slučaju nije bila riječ o prisilnoj hospitalizaciji već su supružnici izrazili želju da ih se oboje odvede na pregled kod psihijatra. Budući da tijekom noći u Samoboru nema dežurnog psihijatra, osobe su odvedene na psihijatriju u Jankomir. O tome hoće li biti zadržani u bolnici ne odlučuje liječnik Hitne već dežurni psihijatar", istaknuo je Vukoja. 

M.M.
Foto:radiomreznica.hr

Pročitajte više