Samodol: U Hrvatsku ulazi 14 milijardi kuna

BORBA za Plivu se nastavlja, ali bez medijske pompe. U sjedištu Hanfe proteklih su se dana intenzivno održavali sastanci s predstavnicima farmaceutskih tvrtki Actavis i Barr Pharmaceuticals, potvrdio je Jutarnjem listu  Ante Samodol, predsjednik Uprave Hanfe.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da će se transakcija odvijati u kunama. Radi se o više od 14 milijardi kuna, što je dvaput više nego što se trenutačno nalazi na računima banaka za namirenje.

Transakcija će se odvijati preko poslovne banke Središnje depozitarne agencije u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom. Ukoliko strani dioničari budu željeli devize, kune će moći zamijenti, pa će na tečajnim razlikama zaraditi HNB.

"Nakon javne objave o namjeri preuzimanja, tvrtke imaju zakonski rok od 30 dana u kojem moraju dati javnu ponudu. Onaj tko to učini prvi dobit će status ponude, a drugi će dobiti status konkurentske ponude, koja u tom slučaju mora biti bolja odnosno viša od prvopristigle ponude", objasnio je Samodol.

Rok od 30 dana Barru je počeo teći 3. srpnja, a Actavisu 10. srpnja. Nakon toga će početi javno nadmetanje za dionice.

Samodol kaže da je vrlo izgledno da će i jedna i druga strana ići na iscrpljivanje, a na kraju će biti odlučujuće tko će investitorima ponuditi bolje uvjete.

 

Pročitajte više