Sanacija onečišćenja nakon eksplozije cisterne pri kraju

SANACIJA mora i obale u Sv. Mariji Magdaleni, gdje je jučer eksplodirala cisterna puna benzina, trebala bi biti okončana tijekom današnjeg dana, najavila je jutros tvrtka Rijekatank koja provodi sanaciju.

Požar koji je izazvala jučerašnja eksplozija potpuno je ugašen još jučer u kasnim popodnevnim satima.

Direktor Rijekatanka Vedran Martinić je rekao da je ekipa za sanaciju s površine mora izvukla šest do sedam kubika zauljene morske vode i otpremit će je u Rijeku na zbrinjavanje. Brana koja sprječava širenje onečišćenja još je u moru.

Sada se mehanički i ručno skuplja zauljeni pijesak, šljunak i kamen s plaže, stavlja se u nepropusne folije i odvozi u Rijeku na zbrinjavanje. Ekipa za sanaciju oprat će i onečišćeni dio obale, rekao je Martinić.

Razina zagađenja nije velika, a za okoliš je dobro da je razliveni benzin izgorio, izjavio je jutros Martinić. Dodao je kako je sanaciji pogodovalo i toplo vrijeme, temperatura od oko 15 stupnjeva Celzijevih, koja je dovela do hlapljenja razlivenog benzina.

Najavio je da sada očekuju inspektoricu Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, koja će ocijeniti sanaciju i stanje okoliša.

Glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić izjavio je da je za okoliš dobro što se radilo o benzinu, koji je lako hlapljiv i koji je većim dijelom izgorio. Makvić je također ustvrdio da nesreća po okoliš neće imati velike posljedice.

Do nesreće na jadranskoj magistrali je došlo jučer ujutro kad se cisterna s poluprikolicom, koja je prevozila 36.236 litara bezolovnog benzina za Dugo Polje (Kaštel Stari), zabila u kuću u Sv. Mariji Magdaleni. Došlo je eksplozije i požara u kojem je vozač poginuo, a cisterna, dvije kuće i nekoliko manjih brodića u izgorjeli. Poginuli vozač je Aleksa Mauni, 1981. godište. Cisterna je u vlasništvu ´Auto škole Milotić´ iz Pazina.

Pročitajte više