Sanader: bez HDZ-ove deklaracije čekali bismo zapadnobalkanske zajednice

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader ustvrdio je danas u Šibeniku da bi bez HDZove saborske deklaracije, kojom se tražilo da se što prije podnese zahtjev za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, Hrvatska još čekala neke zapadnobalkanske zajednice.L

Na proslavi 13. obljetnice šibenskoga HDZ-a Sanader je kao neuspjeh hrvatske vanjske politike ocijenio to što su neke susjedne države, koje su prije bile daleko iza Hrvatske za ulazak u NATO-savez, ušle u Savez, a Hrvatska nije.

Podsjećajući na tvrdnje premijera Račana kako Hrvati ne priznaju uspjeh, predsjednik HDZ-a je rekao: ´Premijer Račan i njegovi ministri pokušavaju uvjeriti hrvatske građane da sada žive bolje nego prije, što nije točno. Umjesto da uvjerava građane kako žive bolje, neka pročita ugledni časopis ´Financial Times´, koji je objavio kako je kupovna moć prosječne hrvatske obitelji danas 10 posto manja nego prije tri godine, kada je HDZ izgubio vlast.´

Ako bismo slijedili logiku njihove teze kako Hrvati ne razumiju i ne priznaju da im je bolje, nastavio je Sander, došli bismo brzo do ´stare boljševičke maksime kako - umjesto da se mijenja vlast - treba promijeniti narod´.

Sanader je istaknuo da je prvi stup HDZ-ova izbornog programa obrana i promidžba hrvatskih nacionalnih interesa i zaštita dostojanstva hrvatskih branitelja, koje je, dodao je, sadašnja vlast proglasila borcima za privilegije. Drugi stup je prihvaćanje izazova novog vremena i stvarnje modernog društva, rekao je, uz ostalo, Sanader.

Istaknuo je kako mu je dosta ´podmetanja nekih ljudi iz SDP-a, ali i HDZ-ovih otpadnika o navodnoj budućoj koaliciji HDZ-a i SDP-a´. ´Ne prihvaćamo ni pozive na ujedinjavanje svih radi rušenja sadašnje vlasti, kao što se sadašnja koalicija okupila samo radi rušenja HDZ-a. Mi ćemo smijeniti sadašnju vlast i surađivat ćemo samo s nama srodnim strankama. Nećemo više rušiti jedni druge u Hrvatskoj, a da narod pati´, izjavio je Sanader.

Vladimir Šeks poručio je vlasti da nema više priliku za popravni ispit, te da joj neće pomoći ni posjet Svetog Oca jer on dolazi hrvatskome katoličkom narodu, a ne kako bi ´dao potporu Ivici Račanu´. Rekao je i kako sadašnjoj vlasti ne pripada zasluga ni za gradnju autoceste, kako to prikazuje. ´Ne gradi autocestu ni Čačić ni Vesna Pusić, nego radnici. Svi je plaćamo, a sadašnja vlast to želi prisvojiti´, istaknuo je Vladimir Šeks.

Pročitajte više