Sanader će reći SAD-u da RH želi jasnu perspektivu za NATO

HRVATSKI premijer Ivo Sanader rekao je u nedjelju u New Yorku kako će američkim dužnosnicima poručiti da Hrvatska želi jasnu perspektivu ulaska u NATO za dvije do tri godine.

Sanader boravi u posjetu Sjedinjenim Državama gdje će u ponedjeljak u Washingtonu sudjelovati na svečanosti obilježavanja ulaska u NATO sedam zemalja bivšeg istočnoeuropskog bloka i tom prigodom razgovarati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom i drugim najvišim američkim dužnosnicima.

Sanader je kazao hrvatskim novinarima da će u razgovorima s Bushom i drugim američkim dužnosnicima iznijeti ambiciju Hrvatske da na istanbulskom summitu NATO-a koncem lipnja "Hrvatska dobije više nego što je dobivala do sada u smislu politike otvorenih vrata".

"To nam je malo, mi se time ne zadovoljavamo. Mi želimo naprosto jasnu perspektivu Hrvatske prema NATO-u i želimo jasan povratni signal", rekao je Sanader novinarima u nedjelju u New Yorku pred susret s hrvatskim iseljenicima.

Sanader je kazao kako na razgovorima u ponedjeljak u Washingtonu želi jasno reći američkim dužnosnicima da su ambicije Hrvatske da već na summitu NATO-a u Istanbulu dobije "takav tekst u deklaraciji koji bi Hrvatskoj jasno kazao koje su perspektive, a to znači u sljedećih dvije do tri godine da postane članica NATO-a".

Napominjući kako Hrvatska podržava Albaniju i Makedoniju, koje također žele što prije u NATO, Sanader je kazao kako misli da bi bilo potrebno kao u slučaju pristupa EU "svaku zemlju vrednovati individualno, a ne u nekom regionalnom okviru".

On je rekao da u hrvatskoj javnosti postoji velika disproporcija između potpore EU i NATO-u, i dok je za EU velika većina skoro 80 posto, dotle je potpora za NATO manja 20 do 30 posto.

"Treba voditi računa i u NATO-u da Hrvatska čeka i radi svoje reforme pa i u obrambenom sustavu, prilagođava ih NATO-ovim standardima, ali da onda ne možemo ad calendas Graecas odgađati i perspektivu Hrvatske", rekao je premijer Sanader.

Na susretu s hrvatskim iseljenicima u hrvatskoj župi Svetog Ćirila i Metoda u New Yorku premijer Sanader je rekao da su Hrvati u iseljeništvu jednako zaslužni za uspostavu samostalne Hrvatske kao što je to i domovinska Hrvatska.

Sanader je kazao kako nova hrvatska Vlada ne želi deklarativno pozivati iseljene Hrvate na povratak u domovinu nego osiguravanjem demokratske stabilnosti i gospodarskih preduvjeta stvoriti takve pretpostavke temeljem kojih će "oni sami zaključiti da je dobro vratiti se u Hrvatsku".

Hrvatski premijer je posebice naglasio kako nova hrvatska Vlada želi stvoriti osjećaj sigurnosti za ulaganja u Hrvatskoj.

"Bitno je da stvorimo takve uvjete u zemlji da svaki čovjek zna da mu je svejedno uložio on svojih 10 tisuća ili milijun dolara u Americi ili ih uložio u Hrvatskoj", rekao je Sanader.

On je naglasio kako će Vlada nastojati ukloniti birokratske prepreke za ulaganje iseljenika u hrvatsko gospodarstvo te ga olakšati stvaranjem agencije gdje bi se na jednom mjestu dobijale sve potrebne dozvole.

Sanader je kazao kako je već donesena politička odluka da se uvede dopisno glasovanje kako bi se iseljenim Hrvatima olakšalo sudjelovanje na izborima.

On je također rekao kako će Hrvatska nastojati potpisati ugovor o socijalnom osiguranju sa Sjedinjenim Državama važan za iseljene Hrvate.

Premijer Sanader je naveo kako će potaknuti osnivanje udruge izvoznika, "jer su izvoznici kvaliteta koja nam treba" budući da Hrvatska ima veliki vanjskotrgovinski debalans pokrivajući svojim izvozom samo 50 posto uvoza.

Pročitajte više