Sanader danas ide u zatvor, Vrhovni sud mu povisio kaznu

Foto: Pixsell/Luka Stanzl

IVO Sanader pravomoćno je nakon razmatranja Vrhovnog suda osuđen na 6 godina zatvora, doznaje N1. 

Prihvaćena je žalba tužiteljstva na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju Planinska Sanader osuđen na 4,5 godina zatvora. Ovom odlukom bivši premijer Sanader upućuje se u Remetinec, a zatim i na izdržavanje kazne zatvora.

"Vijeće Vrhovnog suda je na današnjoj sjednici odlučilo da će se protiv Ive Sanadera odrediti istražni zatvor. Njemu je preinačena prvostupanjska presuda i određen mu je istražni zatvor. Izrečena mu je kazna zatvora teža od pet godina što znači obligatorni zatvor", objasnio je odluku glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Izdan dovedbeni nalog za Sanaderom, ako ga policija ne pronađe bit će raspisana tjeralica

Devčić je rekao je da je za Sanaderom izdan dovedbeni nalog. To, kako je pojasnio, znači da je nalog upućen nadležnoj policijskoj postaji koja Sanadera onda mora potražiti na njegovoj adresi stanovanja. Ako ga policija ne pronađene u njegovoj kući u Kozarčevoj ulici ili na nekoj od drugih lokacija na kojoj bi mogao biti, za Sanaderom će biti raspisana tjeralica. 

" Rješenje o istražnom zatvoru je dostavljeno Županijskom sudu u Zagrebu, sudac je izdao dovedbeni nalog nadležnoj policijskoj postaji. Ona je dužna odmah po tom nalogu postupiti, pronaći ga, lišiti ga slobode. Ako ga nema na adresi trebaju ga potražiti gdje se nalazi. Ako ga se ne pronađe, sljedeći korak je raspisivanje tjeralice.", rekao je Devčić.

Neće se moći izvlačiti na zdravstveno stanje

Pojasnio je da Sanader vezano uz ovaj predmet u kojem je osuđen ije bio u istražnom zatvoru, a istražni zatvor po drugim predmetima se ne uračunava. Pojasnio je i da se Sanader neće moći izvlačiti na loše zdravstveno stanje.,

"Faktor zdravstvenog stanja kod nijednog istražnog zatvora nije presudan. Ovdje govorimo o obligatornom zatvoru, a Zagreb ima zatvorsku bolnicu, svi koji su bolesni mogu se liječiti i u zagrebačkim bolnicama. Zdravstveno stanje nije relevantno", rekao je Devčić.

Na Vrhovnom sudu bez komentara 

Glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić kazao je da nema informacije da je sud povisio Sanaderu kaznu. 
"Nakon razmatranja žalbi tužiteljstva i obrane vijeće Vrhovnog suda donijeti će odluku. Ako je preinačenom presudom izrečena kazna od pet ili više godina vijeće bi moralo odrediti i obligatorni istražni zatvor", kazao je Pajalić za Hinu.  

Podsjetimo, u ovom slučaju bivši premijer nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora, a mora, sa svojim suoptuženicima, vratiti 15 milijuna kuna. Oduzeto mu je i 17 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi.

Sanader tvrdi da nije kriv

USKOK je ustvrdio da je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva za vrijeme ministra Čobankovića kupilo zgradu u Planinskoj od Stjepana Fiolića. On je u to vrijeme bio saborski zastupnik HDZ-a.

Sanader je sve optužbe u ovom slučaju odbacio i rekao da je USKOK ucjenjivao njegove suoptuženike.

Uz Sanadera je u travnju 2017. nepravomoćno osuđen i Mladen Mlinarević, za kojega je utvrđeno da je za bivšeg premijera izradio procjenu vrijednosti nekretnine i uvećanjem procijenjene vrijednosti pribavio Sanaderu nepripadajuću imovinsku korist.

Mlinarević je osuđen na godinu dana uvjetno, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro. Na istu kaznu osuđen je i Stjepan Fiolić.

Pročitajte više