Sanader: Datum za pregovore Hrvatskoj dobra vijest za BiH i SCG

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako je nedavna odluka Europskog vijeća o određivanju datuma Hrvatskoj za početak pregovora s Europskom unijom 17. ožujka 2005. dobra vijest i za brže uključivanje BiH i Srbije i Crne Gore u europske integracije.

Sanader je to rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka s vodstvom HDZ BiH koje su predvodili predsjednik stranke Bariša Čolak i član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Razgovoru je nazočila i kandidatkinja HDZ na skorašnjim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj Jadranka Kosor.

Sanader je kazao kako je određivanjem datuma Hrvatskoj za početak pregovora za ulazak u EU po prvi puta oživljena Solunska deklaracija EU-a iz proljeća 2003. godine, a u kojoj se navodi da sve zemlje jugoistočne Europe moraju imati europsku perspektivu.

Hrvatski premijer je rekao kako njegova vlada s velikom pozornošću prati najnovija zbivanja u Republici Srpskoj, u kojoj je više dužnosnika dalo ostavku nakon što je visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown nametnuo nove kazne RS zbog nesuradnje s Haagom zaprijetivši i njenim mogućim ukidanjem. No Sanader je odbacio navode današnjeg mostarskog Dnevnog lista da je on za nedavna susreta sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom u Beogradu navodno "obećao da će preko svojih ljudi u HDZ-u učiniti sve kako bi spriječili ukidanje manjeg bosanskohercegovačkog entiteta" (Republike Srpske). Sanader tvrdi kako njegov današnji posjet BiH nema veze s takvim navodima, nego je došao susresti se s vodstvom HDZ BiH radi potpore predsjedničkoj kandidaturi Jadranke Kosor.

"Politika Hrvata u BiH se ne vodi u Zagrebu nego u BiH. Mi iz Hrvatske se ne možemo i nećemo miješati u unutarnje prilike u BiH. Želimo stabilnu BiH", naglasio je Sanader.

On je izvijestio kako je danas iz Mostara telefonom razgovarao i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem. "Dogovorili smo se da Terzić u siječnju ili veljači posjeti Hrvatsku kako bi smo razgovarali o unaprjeđenju svekolikih odnosa BiH i Hrvatske", rekao je Sanader.

Sanader je objasnio kako je danas s Terzićem razgovarao i o nedavnoj odluci Vlade Federacije BiH kojom se onemogućava tvrtkama u većinskom vlasništvu (51 posto) drugih zemalja da sudjeluju u privatizaciji BiH. Sanader je kazao kako Vlada Federacije BiH ima pravo na takvu odluku, ali da ona nije dobra i da je protekcionistička. "Takva odluka je suprotna načelima slobodnog tržišta za koja se i BiH opredijelila", dodao je Sanader, rekavši kako treba vidjeti hoće li takva odluka dobiti potporu i u parlamentarnoj proceduri u BiH.

Na upit je li sudjelovanje Hrvata iz BiH na izborima u susjednoj Hrvatskoj narušavanje suverenosti BiH Sanader je rekao kako po hrvatskom Ustavu državljani Republike Hrvatske u BiH imaju na to pravo. Sanader je obećao kako će osobno potaknuti pregovore o Sporazumu o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske.

Na upit kako komentira pravomoćnu Haašku presudu Dariju Kordiću od 25 godina zatvora u kojoj se spominje i umiješanost Hrvatske u rat u BiH, Sanader je kazao kako je Haaški sud utemeljen radi suđenja ratnim zločincima, a ne da presuđuje o povijesti. "Povijest će pisati netko drugi, a ne Haaški sud", dodao je Sanader.

Sanader je spekulacijama ocijenio današnje pisanje mostarskog Dnevnog lista koji, pozivajući se na obavještajne izvore, navodi da je danas predviđen tajni sastanak u Posušju na kojem bi navodno Sanader trebao s opunomoćenicima i jatacima generala Gotovine otpočeti pregovore o uvjetima njegove predaje.

Sanader je više puta rekao kako u eventualnim ustavnim promjenama u BiH trebaju sudjelovati ravnopravno sva tri naroda te da će Republika Hrvatska poštivati dogovor suverenih naroda u BiH.

Foto: FAH

Pročitajte više