Sanader: Dogovor s umirovljencima možda do kraja tjedna

PREMIJER Ivo Sanader danas je u saborskom aktualnom prijepodnevu izvijestio da su pregovori o povratu duga umirovljenicima s njihovim udrugama pri završetku, da bi se dogovor mogao postići već ovoga tjedna.

Zahvalio je umirovljeničkim udrugama na poštenim pregovorima, a IDS-ovcu Damiru Kajinu, kojega je zanimalo na koji način Vlada misli vratiti dug, odgovorio je da nema načina da se dug isplati u kešu, već da će se osnovati fond u koji će ući i dionice najkvalitetnijih hrvatskih tvrtki, među njima i INE i HT-a.

Vlada će na jesen Saboru pripremiti tri moguća rješenja za dopunsko zdravstveno osiguranje - ukidanje, uvrštavanje u osiguranje socijalno-ekonomskih elemenata prosjeka primanja, te upućivanje dopunskog osiguranja na slobodno tržište, najavio je potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang.

Vlada je, kako kaže, izradila 30 mjera koje bi Ministarstvu zdravstva trebale detektirati za koje se rješenje opredijeliti.

Ministar obrane Berislav Rončević najavio je da će MORH predložiti da se pooštre kriteriji i mjesta na kojima bi se civilno mogao služiti vojni rok.

Potvrdio je da se iz godine u godinu povećava udio civilaca u ukupnom broju osoba koje službe vojni rok.

Prošle je godine na redovno služenje upućeno 14 tisuća vojnih obveznika, a pravom civilnog služenja koristilo se 9770 obveznika.

Rončević je naveo i da MORH radi studiji o mogućoj potpunoj profesionalizaciji Oružanih snaga, ali da za sada vojni rok ostaje.

Pročitajte više