Sanader: HDZ će još dugo biti najjača politička snaga u Hrvatskoj

PREMIJER Ivo Sanader izjavio je danas novinarima da se Hrvatska nema čega bojati što se tiče EU.

"Unija ima potrebu za introspekcijom, za razmišljanjem o razlozima koji su doveli do negativnih ishoda referenduma o Ustavu EU u Francuskoj i Nizozemskoj, a pregovori s Hrvatskom mogu se voditi istodobno jer ionako traju dvije do tri godine" - rekao je Sanader danas, odgovarajući na novinarima na pitanje u kakvoj poziciji je Hrvatska sada s obzirom na izjavu francuskog premijera De Villepina da nakon Rumunjske i Bugarske treba usporiti proširenje EU.

"Dobro je da EU vidi zašto je došlo do takvih ishoda referenduma o Ustavu EU" - rekao je Sanader, koji u tome vidi da kod građana tih zemalja postoji nesporazum s Bruxellesom ili političkom elitom, koja mimo građana donosi neke odluke.

Najvažnije odluke o Hrvatskoj bile su u lipnju i u prosincu prošle godine, odnosno odluke o statusu zemlje kandidata i o početku pregovora koji je odgođen zbog jednog neriješenog slučaja. Hrvatska se nema čega bojati što se tiče EU, kazao je Sanader.

Komentirajući pisanje novina o njegovom ranijem povratku iz Bruxellesa, premijer je odgovorio da je prije odlaska u Bruxelles znao da neće biti govora o proširenju EU i da stoga nije bilo razloga da tamo ostane. Velikim uspjehom, međutim, smatra razgovor o Hrvatskoj na sastanku Europske pučke stranke u Meiseu kod Bruxellesa.

Zamoljen da komentira s kakvim obećanjima hrvatsko izaslanstvo putuje u Washington na razgovore s MMF-om, premijer je ponovio da nema nikakvih obećanja i pozvao sve da shvate kako MMF nije nikakav diktator koji Hrvatskoj dolazi davati lekcije.

Dodao je da je on na početku mandata svoje vlade pozvao MMF na suradnju kako bi svijetu pokazali da Hrvatska može pregovarati s vrlo važnim međunarodnim institucijama. Cilj suradnje s MMF-om je dvojak - smanjivanje, odnosno zaustavljanje rasta vanjskog duga i smanjenje deficita državnog proračuna. Oni imaju stručnjake s kojima će razgovarati ministar financija Šuker, prema tomu Hrvatskoj nitko ništa u tom smislu neće nametnuti.

Hrvatska ima tri varijante suradnje s MMF-om - otkaz suradnje, postojeći stand by aranžman i produženje stand by aranžmana, a na jesen ćemo se opredijeliti za jednu od njih, izjavio je Sanader novinarima na gradilištu Muzeja suvremene umjetnosti.

Povodom 16. godišnjice Hrvatske demokratske zajednice Sanader je zamoljen da komentira budućnost stranke s obzirom na zbivanja u Osijeku. Navodeći primjer izbacivanja Branimira Glavaša iz stranke, Sanader je ustvrdio da stranka neće tolerirati nikakvo autonomaštvo u Hrvatskoj jer to, istaknuo je, nije dobro niti za stranku, niti za Hrvatsku.

Podsjetio da HDZ, utemeljen na današnji dan, 17. lipnja 1989., slavi 16 godina postojanja. Izrazio je zadovoljstvo što je HDZ, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, predvodio hrvatski narod u ostvarenjima svih velikih političkih ciljeva - u stvaranju države, obrani i otporu agresoru, stvaranju oružane sile i međunarodnoj afirmaciji. "HDZ je danas definitivno najjača politička snaga u Hrvatskoj i to će ostati još dugo vremena!" -zaključio je Ivo Sanader.

Pročitajte više