Sanader: Hrvati neće Slovencima dati more, neka probaju pitati Berlusconija!

SASTANAK Samuela Žbogara, Gordana Jandrokovića i Ollija Rehna, odnosno nova runda hrvatsko-slovenskih pregovora u Bruxellesu nije dala nikakve rezultate. Očito je to iz izjava koje su tijekom davali hrvatski i slovenski dužnosnici. Podsjećamo, Hrvatska je prihvatila prijedlog Ollija Rehna za rješavanje graničnog spora, ali Slovencima isti ne odgovara. Oni predlažu nekoliko dodatnih amandmana, kojima bi se, prema tvrdnjama hrvatskih diplomata, izmijenila sama srž prijedloga, te bi on za Hrvatsku postao neprihvatljiv.

Sanader pun alternativnih prijedloga

Jutros je u Bruxelles stigao i Ivo Sanader. Hrvatski je premijer također došao s punom torbom prijedloga, alternativnih metoda dogovora ukoliko Rehnov plan ne bude tako skoro bio prihvaćen (kao što se čini da neće biti). Sanader tako predlaže da Slovenija i Hrvatska donesu zajedničku odluku u kojoj će priznati da niti jedan dokument ne prejudicira granicu. Ukoliko se, pak, ni taj prijedlog ne prihvati, Sanader ima još jednu alternativu - da se zatraži zajedničko mišljenje pravnih službi Europske komisije i Vijeća Europske unije kako bi saznali je li uopće pravno moguće da Hrvatska u pregovorima s EU prejudicira granicu. "Ukoliko pravne službe kažu da je to moguće, mi ćemo povući sporne dokumente jer ne želimo prejudicirati granicu isto kao što ne želimo ni da je Slovenija prejudicira", kaže Sanader.

Što odgovara Sloveniji ne odgovara Hrvatskoj. I obrnuto.

Samuel Žbogar, slovenski ministar vanjskih poslova, na Sanaderovu je inicijativu reagirao gotovo posprdno: "Čujem da Hrvati po Bruxellesu šire neke nove prijedloge". Žbogar se u razgovoru s novinarima osvrnuo i na Sanaderovu tvrdnju kako Hrvatske neće prihvatiti slovenske dopune Rehnovog prijedloga, te kazao kako ga veseli da su Hrvati po prvi put priznali da novi prijedlog postoji. "To je posljednji prijedlog koji je stavljen na stol", rekao je Žbogar, te istaknuo kako je Olli Rehn i dalje šef pregovaračkog procesa, odnosno kako Slovenija vjeruje da on može obaviti posao za koji je delegiran iako se u kuloarima međunarodne zajednice mogu čuti šaputanja kako je Rehnov pokušaj medijacije bio - neuspješan.

Oglasio se u međuvremenu i Borut Pahor. Slovenski premijer živi u čvrstom uvjerenju kako je dopunjeni Rehnov prijedlog jedino pravo rješenje za granični spor. No, taj prijedlog, kao što je Sanader kazao, Hrvatska neće prihvatiti. I što sad? Ostaju alternativni prijedlozi koje je danas iznio Sanader, ali izgleda da oni ne odgovaraju Slovencima. "Slovenija je članica Europske unije, što znači da u njeno ime govori Europska komisija", bio je Pahorov jedini komentar na Sanaderovu inicijativu da Hrvatska i Slovenija u javnost izađu sa zajedničkom izjavom.

"Neka Slovenci traže more od Berlusconija!"

"Slovenija od Hrvatske očito neće dobiti more. Neka ga probaju tražiti od Berlusconija, možda će kod njega imati više uspjeha", zavapio je na kraju Ivo Sanader, kad je postalo sasvim jasno da je današnji izlet hrvatske diplomacije u Bruxelles sasvim promašen. "Ako Slovenija bude i dalje inzistirala na blokadi, Europska će se unija morati zapitati na kojim se to točno vrijednostima temelje europske integracije", poručio je Sanader objasnivši da će se u tom slučaju morati raspravljati čak i o budućnosti Unije.

Slovenci su prilično jasno izrazili svoj stav; prema njihovom mišljenju je Hrvatska, odbivši njihove amandmane na Rehnov prijedlog, odlučila istupiti iz pregovora. Hrvatski dužnosnici, pak, farsu u koju se granično pitanje pretvorilo nazivaju cirkusom, a Sanader je poručio kako će "stati na kraj ovom teatru".

No, Jandroković je odbacio Žbogarove tvrdnje i poručio kako Hrvatska nije istupila iz Rehnovog procesa. Hrvatski ministar nakon sastanka sa svojim slovenskim kolegom i s Ollijem Rehnom rekao je da je Hrvatska prihvatila konačni Rehnov prijedlog, a da ga je Slovenija odbacila. Jandroković je obrazložio kako Hrvatska ostaje pri prijedlogu koji je odavno prihvatila, te dodaje kako je na kraju sastanka, kad je shvatio da dogovor neće biti postignut, iznio i Sanaderove prijedloge.

I tako se i dalje vrtimo u krug.

P.V.
Foto: Goran Mehkek / Cropix

Pročitajte više