Sanader: Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske zemlje

Hrvatska i Slovenija su prijateljske susjedne države, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader nakon neformalnog susreta s mandatarom za sastav nove slovenske vlade Janezom Janšom, u Portorožu gdje obojica prisustvuju sastanku predsjednika vlada zemalja Srednjoeuropske inicijative. Sanader je najavio i službene kontakte ubrzo nakon osnivanja nove slovenske vlade.

"Slovenija i Hrvatska su dvije susjedne prijateljske zemlje koje su dijelile u bivšoj Jugoslaviji možda najbliže susjedstvo i najprijateljskije osjećaje", rekao je Sanader, dodajući da je to stajalište zastupao i prije dok je bio čelnik oporbe i da takvo stajalište ima i Janša.

"Uvjeren sam da ćemo sutra u zajedničkoj Europi čiji je Slovenija već član, dijeliti zajedničku budućnost", rekao je Sanader nakon razgovora.

Dodao je da postoji nekoliko otvorenih pitanja koja su dobro poznata javnosti, ali je istaknuo da ta pitanja "ne mogu zasjeniti dobre, susjedske i prijateljske odnose".

"Ono što dijelimo kao zajedničke vrijednosti, kao zajedničke osjećaje, mnogo je snažnije, jače i važnije od tih nekoliko otvorenih pitanja", rekao je hrvatski premijer nakon sastanka s Janšom u hotelskom naselju Bernardin u Portorožu.

Otvorena pitanja između Slovenije i Hrvatske po njegovim riječima ne treba doduše podcjenjivati ili zanemarivati, ali oni ne mogu zasjeniti ukupne odnose dviju država.

Sanader je rekao da je s Janšom dogovoreno da će se nakon što Janšina vlada bude potvrđena u parlamentu odmah pristupiti organiziranju niza bilateralnih sastanaka.

Sanader je novinarima prenio Janšina stajališta da Hrvatska ima perspektivu u Europskoj uniji i NATO savezu i da će je Slovenija podržavati u tom smjeru.

Upitan da komentira neredigirani tekst koalicijskog ugovora stranaka koje će sudjelovati u Janšinoj vladi, premijer Sanader je rekao da u tome ne treba gledati samo slabe stvari.

"Želim reći da u tom ugovoru stoji i to da će se nova koalicija zauzimati da se otvorena pitanja s Hrvatskom ne rješavaju konfrontacijom nego dijalogom, a to je dobro", rekao je premijer Sanader.

Na pitanje o tome hoće li se pitanje granice između Hrvatske i Slovenije rješavati dijalogom, Sanader je rekao da su on i Janša govorili o dijologu i budućnosti. Ponovio je međutim stajalište da arbitraža u slučaju da se ne postigne bilateralno rješenje nije znak "nezrelosti" nego upravo zrelosti država jer su na taj način otvorena pitanja rješavale i druge demokratske države u svijetu.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više